V USA dali stop technológii výroby zbraní cez 3D tlačiarne

Americký súd vydal dočasný zákaz distribúcie súborov na výrobu zbraní pomocou 3D tlačiarne. Podľa sudcu, ktorý vyhovel požiadavkám ôsmich amerických štátov, môže ich voľná dostupnosť ohroziť bezpečie Američanov.

02.08.2018 12:00
Bob Ferguson, 3D zbrane, Foto:
Washingtonský generálny prokurátor Bob Ferguson (na fotke v strede) je jedným z ôsmich prokurátorov, ktorí sa snažia zablokovať online sprístupňovanie plánov na výrobu 3D zbraní.
debata (4)

Skupina demokratických generálnych prokurátorov z ôsmich amerických štátov sa na súd v Seattli obrátila so žalobou po tom, čo federálna vláda na základe mimosúdnej dohody povolila internetové šírenie elektronických dát, pomocou ktorých si ľudia môžu vyrobiť plastovú poloautomatickú zbraň na 3D tlačiarni. „Spôsob, akým možno tieto zbrane vyrábať, môže zapríčiniť nenapraviteľné škody,“ konštatoval sudca zo Seattlu Robert Lasnik, ktorý vydal zákaz publikovať súbory pre tlač zbraní dovtedy, kým nebude rozhodnuté o osude žaloby.

Súbory k tlači plastovej zbrane ponúkala na internete na voľné použitie texaská firma Defense Distributed a úrady USA tento krok koncom júna schválili. Spoločnosť ich na internete zverejnila už pred piatimi rokmi a stiahlo si ich 100¤000 ľudí. Vtedy však úrad kontrolujúci obchod so zbraňami ich voľnú distribúciu zakázal s odôvodnením, že porušuje pravidlá vývozu zbraní. Firma však krok úradu zažalovala a vláda na základe mimosúdnej dohody zákaz v tomto roku zrušila.

Plastová zbraň z 3D tlačiarne je nebezpečná. Foto: TASR/AP
zbraň z 3D tlačiarne, Plastová zbraň z 3D tlačiarne je nebezpečná.

Právny zástupca federálneho ministerstva spravodlivosti sa sudcovi snažil vysvetliť, že vláda sa s firmou dohodla na zrušení zákazu preto, lebo obmedzenie sa malo vzťahovať na zbrane, ktoré by mohli byť použité vo vojne, čo sa podľa neho o zbraniach vyrobených na 3D tlačiarni povedať nedá. Generálny prokurátor štátu Washington Bob Ferguson označil predbežné opatrenia vydané súdom za „úplné víťazstvo“. Demokratickí politici vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby sa zasadil o trvalý zákaz voľného používania súborov na tlač plastových zbraní. Republikánska hlava štátu prisľúbila, že tento problém bude riešiť, lebo ich voľná dostupnosť podľa neho „zrejme nedáva veľký zmysel“.

Kým demokratickí politici považujú aktivitu Defense Distributed za ohrozenie americkej bezpečnosti, pretože zbrane sa podľa nich môžu ľahko dostať do rúk zločincov, viacero expertov ich obavy mierni. Relatívne ľahko dostupné klasické zbrane majú totiž podľa znalcov v porovnaní s tými z tlačiarne oveľa vyššiu životnosť a tiež spoľahlivosť. Plastové exempláre vyrobené pomocou 3D tlače sa podľa nich rozpadnú po niekoľkých výstreloch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #3D tlačiareň