Tržby v maloobchode v júni medziročne rástli, ale lenivejším tempom

Rast tržieb v maloobchode sa v júni spomalil. Medziročne boli totiž tržby maloobchodníkov vyššie iba o 1,1 %, kým v máji rástli o 3,5 %.

03.08.2018 10:26
debata (1)

Išlo tak o najslabšiu dynamiku maloobchodných tržieb od októbra 2016. V priemere za celý prvý polrok tak tržby v maloobchode rástli medziročne o 3,6 %. Medzimesačne v júni oproti máju klesli o 0,5 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), v rámci maloobchodu sa v júni zaznamenal medziročný rast tržieb vo väčšine sledovaných činností. Najvýznamnejšie rástli v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 16,3 %, maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 6,2 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 7,4 %. Nižšie tržby boli hlavne v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 6,6 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 14,8 %.

Ďalšie sektory vnútorného obchodu naďalej vykazujú rast. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel stúpli medziročne o 4 %, vo veľkoobchode o 4,4 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3,2 % a v ubytovaní dokonca až o 26,2 %. Medzimesačne v júni oproti máju sa zvýšili len tržby v ubytovaní, avšak až o 13,1 %. V oprave motorových vozidiel a motocyklov klesli o 4,1 %, vo veľkoobchode o 2,2 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 1,7 %.

Za celý prvý polrok tak tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov medziročne vzrástli o 8,5 %. Tržby vo veľkoobchode boli v porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi vlaňajška vyššie o 8,1 %, v ubytovaní o 14,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,4 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod