Výhodou Slovenska je know-how vo výrobe automobilov

Výhodou Slovenska je existujúca skúsenosť v oblasti automobilovej výroby, otázkou však zostáva zabezpečenie kvalitnej pracovnej sily do budúcnosti. Uviedla to analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová s tým, že na Slovensku by malo byť väčšie zameranie na vedu a výskum.

04.08.2018 12:34
debata (9)

Výroba automobilov spolu so subdodávateľmi patria podľa nej k hlavným ťahúňom slovenského priemyslu, navyše predstavujú približne tretinu celkovej priemyselnej výroby.

„Vývoz dopravných prostriedkov je významnou časťou celkového vývozu Slovenska. Výhodou Slovenska je existujúca skúsenosť a know-how v oblasti automobilovej výroby,“ zhodnotila Muchová pozitíva, ktoré mohli hrať v prospech Slovenska aj pri rozhodovaní o umiestnení nového závodu BMW.

Dodala, že pri rozhodovaní automobilky o lokalite pre nový závod mohla zavážiť infraštruktúra pri Debrecíne spolu so subdodávateľmi. „Okrem toho, od roku 2016 je korporátna daň v Maďarsku na úrovni 9 %, najnižšia v EÚ,“ pripomenula analytička.

Na Slovensku je podľa nej otázne zabezpečenie kvalitnej pracovnej sily v budúcnosti. „Vhodné by bolo väčšie zameranie na vedu a výskum a užšia spolupráca medzi školami, univerzitami a podnikateľským sektorom,“ skonštatovala Muchová, podľa ktorej by lepšie zosúladenie vzdelávania s trhom práce pomohlo predchádzať aj dlhodobej štrukturálnej nezamestnanosti. Zároveň dodala, že pre stabilitu ekonomiky je dobré zamerať sa na viacero odvetví a nespoliehať sa iba na jedno.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky #kvalifikovaná sila