USA lákajú EÚ, aby s nimi vytvorila jednotný front proti Číne

Napätie vo vzťahoch medzi USA a Čínou sa opäť vystupňovalo, keď hlavný ekonomický poradca Bieleho domu varoval Peking, aby nepodceňoval Donalda Trumpa a zároveň vyhlásil, že Washington pracuje na vytvorení jednotného frontu s Európskou úniou voči Číne.

05.08.2018 14:49
debata (42)

„Nemali by prezidenta podceňovať. Svoj postoj nezmení,“ povedal koncom tohto týždňa v rozhovore pre televíznu stanicu Fox Business Network Larry Kudlow, ktorý tak dal najavo, že USA sa nových varovaní Pekingu v súvislosti s ďalšími clami nezľaknú.

Čína v piatok uviedla, že je pripravená zaviesť nové clá na americký tovar v ročnej hodnote 60 miliárd USD (51,78 miliardy eur). Clá vo výške od 5 % do 25 % by sa týkali vyše 5200 produktov od kávy a hovädzieho mäsa až po niektoré lietadlá a najnovšie aj skvapalnený zemný plyn. Reagovala tak na informácie zo začiatku týždňa, že Trump chce zvýšiť plánované dovozné clá na čínske produkty v ročnej hodnote 200 miliárd USD z pôvodne zvažovaných 10 % na 25 %.

Kudlow navyše uviedol, že Čína je v „obchodnej aréne“ stále izolovanejšia. Ako povedal, Washington sa totiž posunul bližšie k uzatvoreniu obchodných dohôd s Európskou úniou a Mexikom.

„Plánujeme s Európskou úniou uzatvoriť dohodu, čím vytvoríme jednotný front proti Číne,“ povedal Kudlow. Zároveň dodal, že väčšina ľudí z amerického tímu pracujúceho na obchodných dohodách by mohla potvrdiť, že sa postupne približujú k dohode aj s Mexikom.

„Čína je stále izolovanejšia,“ dodal s tým, že Číňania vedia, čo od nich Washington požaduje. Doteraz však podľa neho s uspokojujúcou odpoveďou neprišli.

Trump a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa koncom júla dohodli na tom, že EÚ a USA sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselné tovary okrem automobilov. Trump vtedy vyhlásil, že Brusel súhlasil aj s nákupom „väčšieho množstva sóje“ a so zvýšeným dovozom skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov. USA zasa súhlasili s tým, že nebudú voči EÚ predbežne zavádzať nové clá a zatiaľ neuvalia ani 25-% clá na automobily, ktorými sa Trump vyhrážal.

V tejto súvislosti Kudlow v rozhovore pre Bloomberg Television povedal, že USA a Európa urobili vo vzájomných rozhovoroch o obchode pokrok a už v najbližších týždňoch by mohli oznámiť niektoré dohody.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #obchodná vojna