Irán uvoľňuje pravidlá pre devízové obchody

Irán informoval o opatrenich, ktoré uvoľňujú pravidlá pre devízové ​​obchody. Pokúša sa tak zmierniť následky prepadu domácej meny a čeliť novým sankciám Spojených štátov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie iránskej štátnej televízie.

06.08.2018 08:40
debata (1)

Vláda ruší zákaz predaja tvrdých mien za pohyblivé sadzby v zmenárňach na účely, ako sú cesty do zahraničia. Tým sa mení rozhodnutie z tohtoročného apríla, keď sa Irán presunul k pevnému kurzu voči doláru na úrovni 42 000 rialov za dolár a zakázal všetky neregulované obchodovanie. Pred zverejnením nových opatrení kurz rial voči doláru na čiernom trhu mierne stúpol na 98 500 rialov zo sobotňajších 103 000 rialov.

Vývozcom, ktorí nepodnikajú v ropnom priemysle, umožnia predávať tvrdé meny dovozcom a na dovážanie mien alebo zlata do krajiny nebudú platiť žiadne limity. Pre nákup základných tovarov a liekov bude tvrdá mena dostupná za zvýhodnenú sadzbu. Centrálna banka tiež umožní Iráncom zakladať si dolárové sporiace účty.

V máji Spojené štáty vypovedali svoju účasť v medzinárodnej jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, na základe ktorej Teherán obmedzil svoj jadrový program a zaviazal sa, že sa nepokúsi vyrobiť jadrové zbrane výmenou za odstránenie časti medzinárodných sankcií.

V nadchádzajúcich dňoch sa USA chystajú proti Iránu opäť zaviesť sankcie a to napriek nesúhlasu ďalších signatárov dohody, ktorými sú Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko. Prvá vlna sankcií, ktoré sa okrem iného týkajú práve nákupov dolárov a obchodov so zlatom a vzácnymi kovmi, má byť zavedená od pondelka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #jadrová dohoda