Ruská hliníkáreň Rusal výrazne zvýšila zisk, napriek sankciám USA

Ruský hliníkárenský gigant Rusal vykázal za druhý štvrťrok výrazne vyšší zisk, hoci na neho USA v apríli uvalili sankcie, ktoré mu zabránili prístup k dolárovým transakciám a obchodom s americkými subjektmi.

06.08.2018 09:10
debata (35)

S podporou vyšších cien hliníka upravený čistý zisk spoločnosti stúpol medziročne o 75 percent na 440 miliónov dolárov, v porovnaní s tohtoročným prvým kvartálom bol však o 17 percent nižší, uviedla agentúra Reuters.

Po uvalení sankcií sú to prvé výsledky hospodárenia, ktoré Rusal zverejnil. Zásadne k nim pomohlo zvýšenie cien hliníka na Londýnskej burze neželezných kovov (LME) počas štvrťroku o 18 percent.

Predaja hliníka a zliatin Rusal sa totiž objemovo znížili medziročne o 22 percent na 783 000 ton. Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) vzrástol o osem percent na 552 miliónov dolárov, príjmy firme ale klesli o 8,7 percenta na 2,25 miliardy dolárov.

Druhý najväčší producent hliníka na svete a jeho hlavný akcionár oligarcha Oleg Deripaska sa začiatkom apríla ocitli na novom sankčnom zozname Spojených štátov, ktorý je reakciou na údajné zasahovanie Moskvy do predvlaňajších amerických volieb. Sankcie voči Rusalu ochromili jeho dodávateľský reťazec, odrezali ho od západných finančných trhov a odradili niektorých zákazníkov. Deripaska v máji rezignoval na funkciu riaditeľa spoločnosti.

„Sankcie mali hmatateľný vplyv na vývozné činnosti spoločnosti, logistiku a operácie na finančnom trhu,“ uviedol predstaviteľ firmy. Dodal, že neistota spojená s americkými sankciami zostáva naďalej významným rizikom.

Akcie spoločnosti na hongkonskej burze po správe o hospodárskych výsledkoch spevnili o šesť percent, neskôr o časť zisku prišli a okolo 08:00 SELČ pridávali 2,3 percenta. Pre sankcie USA ich hodnota v máji spadla o 70 percent, v súčasnosti sú o zhruba 50 percent nižšie ako pred vyhlásením sankcií.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Rusal