Turecko sa rúti do neznáma, výnosy dlhopisov prekročili 20 %

Po líre oslabujú aj turecké dlhopisy. Úročenie tureckých štátnych dlhopisov je rekordne vysoké. Trhy už počítajú s mimoriadnymi opatreniami, hovorí sa o finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu a o potenciálnych kapitálových kontrolách. Investori sú čoraz zúfalejší z nečinnosti centrálnej banky.

07.08.2018 16:52
debata (9)

Tlak na turecké aktíva sa zvýšil pre diplomatický spor s USA. Centrálna banka navyše nedokázala podporiť domácu menu na pozadí zrýchľujúcej sa inflácie. Turecko má okrem toho jeden z najvyšších schodkov bežného účtu platobnej bilancie spomedzi rozvíjajúcich sa ekonomík.

Líra od začiatku roka padla o 29 % a výnosy desaťročných štátnych dlhopisov vyskočili o vyše 800 bázických bodov a v utorok prekročili hranicu 20 %. „Bude to ešte horšie,“ uviedol stratég Nomury Henrik Gullberg. Dodal, že vývoj sa nezmení, kým centrálna banka bezpodmienečne nezvýši úrokové sadzby a nepodrží ich vysoko, až kým sa nespomalí inflácia.

Problémom je, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

Líra v utorok najprv posilnila, neskôr však prišla o svoje zisky a popoludní sa so stratou 0,5 % predávala pri kurze 5,3548 TRY/USD. V pondelok jej kurz voči doláru padol o 6,7 %.

Výnosy desaťročných tureckých štátnych dlhopisov v utorok stúpli o 42 bázických bodov na nový rekord 20,09 %. Turecko predbehlo Argentínu a podľa agentúry Bloomberg je najhorším miestom na svete pre investorov do dlhopisov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko