Firmy predbiehali clá, v Číne horúčkovito nakupovali

Export z Číny v júli vzrástol a viac, ako ekonómovia predpovedali. Minulý mesiac sa zvýšila aj obchodná výmena medzi Čínou a USA napriek clám, ktoré obe krajiny zaviedli. To signalizuje, že firmy sa ponáhľajú splniť objednávky pre obavy z ďalšej eskalácie obchodného sporu medzi krajinami.

08.08.2018 09:12
debata (3)

Podľa najnovších údajov čínskeho colného úradu sa celkový export z druhej najväčšej svetovej ekonomiky v júli zvýšil medziročne o 12,2 %. Analytici pritom očakávali jeho nárast o 10 %.

Aj dovoz do Číny minulý mesiac výrazne stúpol, a to o 27,3 %. Prekonal odhady ekonómov, ktorí počítali s jeho zvýšením o 16,5 %.

Štatistiky tiež ukázali, že čínsky export do USA vzrástol v júli medziročne o 11,2 % na 41,5 miliardy USD (35,77 miliardy eur) a dovoz stúpol o 11,1 % na 13,4 miliardy USD. Celkový objem obchodu medzi dvoma najväčšími ekonomikami na svete sa zvýšil o 11,2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa však obchod medzi USA a Čínou v júli znížil o 2,3 %.

Obchodný deficit USA s Čínou, ktorý je dlho terčom kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, v júli klesol o 3,1 % na 28,1 miliardy USD.

USA v utorok (7.8.) oznámili, že od 23. augusta zavedú ďalšie 25-% colné sadzby na dovoz z Číny v hodnote 16 miliárd USD. Ide o druhý balík ciel po už avizovaných 34 miliardách USD. Celkovo tak americké clá na čínske produkty dosiahnu 50 miliárd USD.

Trump tlačí na Čínu, aby znížil deficit USA s touto krajinou, ktorý vlani dosiahol 375 miliárd USD. Chce tiež obmedziť štátnu podporu, ktorú Peking poskytuje high-tech firmám a zastaviť údajné krádeže intelektuálneho majetku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá