Odbory vyzvali nemeckých pilotov Ryanairu, aby sa v piatok pripojili k štrajku

Odborový zväz nemeckých pilotov vyzval svojich členov, aby sa v piatok 10. augusta pripojili k štrajku švédskych, belgických a írskych pilotov spoločnosti Ryanair. Štrajk sa dotkne aj bratislavského letiska.

08.08.2018 12:53 , aktualizované: 18:17
lietadlo, preprava, tryskový motor, stíhačka, let Foto:
Ilustračné foto
debata

Odborový zväz Vereinigung Cockpit (VC) oznámil, že štrajk sa začne o 3.01 h SELČ ráno v piatok a skončí o 2.59 h SELČ v sobotu (11.8.). Protestná akcia by mohla zasiahnuť všetky lety Ryanairu do a z Nemecka.

„Spoločnosť Ryanair kategoricky vylúčila akýkoľvek nárast platov počas rokovaní,“ povedal šéf VC Martin Locher na tlačovej konferencii. Ryanair podľa neho nevyslal ani žiadny signál, že existuje priestor na nájdenie riešenia.

Nemeckí piloti Ryanairu sa tak pripoja k už avizovanému štrajku kolegov zo Švédska, Írska a Belgicka. Bude to najväčšia protestná akcia zamestnancov írskych nízkonákladových aerolínií, najväčších v Európe.

Ryanair už na piatok zrušil 146 z plánovaných 2400 pravidelných letov, z toho 22 zo švédskeho letiska Skavsta, zhruba 100 kilometrov južne od Štokholmu.

„V súčasnosti neprebiehajú žiadne rozhovory medzi spoločnosťou Ryanair a švédskym zväzom pilotov SPF,“ povedal šéf odborov Martin Lindgren v stredu pre švédske rozhlasové stanice. „Ryanair sa odmieta stretnúť so zástupcami SPF, ktorých sme si vybrali.“

Pred dvoma týždňami štrajkovali posádky spoločnosti Ryanair v Portugalsku, Španielsku a Belgicku, čo prinútilo leteckú spoločnosť, aby zrušila približne 600 letov v priebehu dvoch dní. Protestná akcia ovplyvnila približne 100.000 cestu­júcich.

Piloti aj ďalší členovia posádok požadujú lepšie platy a pracovné podmienky, čo im Ryanair doteraz odmietol garantovať.

Štrajk sa dotkne aj bratislavského letiska

Štrajk pilotov Ryanairu sa tento piatok dotkne opäť aj bratislavského letiska. Zrušený bude let írskych aeroliniek do Bruselu a z Bruselu. „Ostatné lety sú zatiaľ plánované podľa letového poriadku,“ povedala Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika.

Niekoľkotýždňový štrajk pilotov Ryanairu zatiaľ veľmi neovplyvnil lety z bratislavského letiska. „Zrušená bola len jediná rotácia letu, a to prílet z Bologne a odlet do Bologne dňa 25. júla,“ dodala Ševčíková.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Ryanair