Rubeľ aj ruské akcie padajú, tlačia na ne pripravované americké sankcie

Ruský rubeľ vo štvrtok pokračuje v poklese na nové dvojročné minimum voči doláru. Reaguje tak na oznámenie, že americká vláda vyhlási nové sankcie voči Rusku.

09.08.2018 10:53
debata (91)

Dopoludnia si dolár pripisoval 1,5 percenta a predával sa zhruba za 66,60 rubľa. V stredu rubeľ voči doláru klesol asi o tri percentá. Prudko klesajú aj akcie.

Ruský akciový index RTS, ktorého hodnota sa vyjadruje v dolároch, dopoludnia strácal asi 3,6 percenta, bol na hodnote 1075 bodov. Hlavný index Moex, ktorý je denominovaný v rubľoch a ktorý uprednostňujú domáci investori, odpisoval zhruba 1,4 percenta na 99 bodov.

Napríklad akcie leteckej spoločnosti Aeroflot sa prepadli najnižšie za dva roky. Dôvodom je fakt, že Washington zvažuje zákaz letov ruských aeroliniek do USA.

Rubeľ je teraz na ceste vykázať najvyšší týždenný prepad od začiatku apríla, keď za päť dní oslabil o 6,7 percenta. Euro k rubľu pridáva zhruba 0,7 percenta na 76,68 rubľa, počas dopoludnia ale stúplo až na 77,33 rubľa, uviedla agentúra Reuters.

Analytik Alexej Antonov zo spoločnosti Alor Broker sa domnieva, že stredajší pokles rubľa bol anomálny a príliš výrazný, podľa neho neexistujú dôvody na taký prepad. Návrh zákona podľa analytika nebude s veľkou pravdepodobnosťou v tejto podobe prijatý a správa o sankciách sa stala len zámienkou na predaj rubľov. Avšak výhľad rubľa podľa neho pre stagnáciu ekonomiky nie je práve priaznivý.

Rubeľ začal klesať už v stredu, keď ruský denník Kommersant zverejnil text návrhu amerických zákonodarcov s detailmi možných sankcií voči Rusku. V USA ale návrh ešte musí prejsť Kongresom. Spojené štáty neskôr v stredu oznámili, že dospeli k záveru, že nervovo paralytický jed voči ruskému agentovi Sergejovi Skripalovi a jeho dcére Julii použilo Rusko. Washington preto proti Rusku vyhlási sankcie. Tie majú nadobudnúť účinnosť okolo 22. augusta.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #rubeľ