Hrozno dozrieva predčasne a čelí chorobe esca

Tridsaťstupňové horúčavy, ktoré sa objavili už v apríli a vrcholia v týchto dňoch, prepisujú vinohradnícky kalendár. Čo platilo ešte v dvadsiatom storočí, už nie je pravda. Tohto roku sa začali oberačky začiatkom augusta, predstih oproti zvyčajným termínom je dvoj- až trojtýždňový. Oteplenie mení podmienky, nahráva produkcii červených vín, ale zároveň prináša do vinohradov aj nových škodcov a choroby.

12.08.2018 10:00
vinica, hrozno, strihanie hrozna Foto:
Zber hrozna sa tento rok začal už začiatkom augusta.
debata (8)

Od pondelka sa už na Slovensku predáva burčiak. Dozreli skoré odrody ako Irsai Oliver, Čabianska perla, za nimi náhlivo šprintujú k zrelosti muškátové odrody. Pod obrovským príkonom slnečnej energie dozrieva hrozno najmä v juhoslovenských vinohradoch akoby v sicílskych podmienkach. Vinohradníci so 40-, 50-ročnou praxou nevedia, čo si majú o počasí myslieť. Pred ich očami totiž nielen prudko dozrieva hrozno, ale objavuje sa aj nebezpečná choroba esca, ktorá prináša deštruktívne ochorenie kmienkov viniča, jeho chradnutie a odumieranie.

Aj preto ročník 2018 vojde do vinárskej histórie ako veľmi rozporuplný. Tesne pred finále sa názory na to, čo prinesie, líšia, pretože veľmi rozdielna je aj situácia od jedného vinohradníckeho regiónu k druhému. Malé Slovensko je bohaté na rôzne prejavy mikroklímy aj počas tohtoročných horúčav. Niekde totiž prší viac, inde menej, nehovoriac o veľmi pestrom zložení pôdy a hornín, na ktorých ležia. To všetko vplýva na to, ako jednotlivé odrody znášajú atak horúčav.

Všeobecne prevažuje názor, že bude o čosi lepšia úroda ako vlani. A hoci rodiacich viníc je už ani nie 9¤000 hektárov, väčšia ponuka môže ovplyvniť cenu. Medzi vinohradníkmi panuje názor, že štát by si mal tohto roku posvietiť na to, či všetko hrozno, ktoré má na fľašiach s vínom označený slovenský pôvod, sa naozaj urodilo na Slovensku.

Počasie žičí červenému

Na otvorenom európskom trhu sa aj pri nákupe hrozna a neskôr predaji vína hrá predovšetkým s cenou. A tá môže viesť k tomu, že za slovenské víno sa môže vydávať aj lacnejšie hrozno alebo rovno mušt dovezený zo zahraničia. Najmä na pultoch obchodných reťazcov je pri nákupoch vína rozhodujúca cena.

Tohto roku by však dokonca ani modré muštové hrozno, domáca surovina, v ničom nemuselo zaostávať kvalitou za konkurenčným z juhoeurópskych krajín. „Pri dobrej úrode, akú tohto roku očakávame, by nemal byť problém so spracovaním slovenského hrozna,“ myslí si orešiansky vinohradník Karol Braniš. Vraví, že kráčame v ústrety jednému z najlepších ročníkov pre červené víno. Pravda, ešte sú pred vinármi viac ako dve augustové dekády a potom nevyspytateľný september s októbrom.

„Môže to byť vynikajúci ročník červených vín,“ potvrdzuje Branišov názor známy slovenský vinár Vladimír Mrva. Chce to, samozrejme, priaznivé počasie aj v septembri, keď prichádzajú na Slovensku lejaky a októbrové babie leto, aby bobule modrých odrôd dokonale vyzreli," dodáva Mrva.

Na otázku, aké budú biele vína, odvetí vinár, že o konečnej podobe vín, najmä ich sviežosti, rozhodnú polohy vinohradov, zloženie pôdy, mikrokíma viníc, náhodné zrážky. „Zdá sa však, že Malokarpatská či Nitrianska vinohradnícka oblasť, kde mali biele odrody vždy dosť kyselín, môžu mať za súčasných podmienok vrch nad Južnoslovenskou. Ale počkajme si na zber, lebo na konci bič plieska“, hovorí Vladimír Mrva.

Ondrej Korpás z Rúbane ani Miroslav Petrech z Mužle sa zatiaľ o kyseliny vo vínach najmä na sprašovitých pôdach južného Slovenska neobávajú. "Cukor u teraz zberaných skorých odrôd bol na úrovni 16 až 18 stupňov podľa normalizovaného muštomeru, a kyselín bolo tiež dosť, reagoval na vývoj posledných dní Ondrej Korpás. Miroslav Petrech hodlá zberať Muškát moravský až okolo 20. augusta. Ale Petrech nevylúčil, že ak budú pokračovať pekelné horúčavy, môže sa stať, že niektoré vína budú akoby ugrilované.

Vinohradník Richard Soják, ktorý má vinice v ohybe Váhu nad Hlohovcom, spresnil, čo sa môže stať. Vinič podľa neho odoláva teplotám do 33 stupňov Celzia, no prižmúrme oko do 34 stupňov Celzia, ale pri 36 až 37 stupňoch Celzia akoby sa dozrievajúca šťava hrozna varila v šupke. „Takéto počasie si neželáme, ale uvidíme, čo nám napokon matka príroda pripraví.“

Oteplenie praje novým chorobám

Soják v tejto chvíli hovorí o veľmi dobrej až výbornej úrode, ale, ako pripomína, vo vinohrade sa všetko môže v jednom momente zmeniť. Strapce v Sojákovej vinice sú väčšie ako vlani a bobule nádherne veľké, pretože mu doteraz pršalo ako na objednávku. Lenže zrážky sú rozdelené nerovnomerne a nie každá vinica poskytuje taký radostný pohľad na dozrievajúce hrozno ako tá, o ktorú sa stará Richard Soják.

Radosť Richardovi Sojákovi, ale nielen jemu, kazí choroba esca. Tá sa síce objavovala na Slovensku aj v minulosti, ale tohto roku dostáva šľachtiteľ viniča a jeden z najlepších diagnostikov jeho vývoja v meniacich sa klimatických podmienkach Ondrej Korpás denne niekoľko telefonátov. čo robiť s escou. Postihuje predovšetkým odrody Sauvignon blanc. Cabernet Sauvignon, ale objavili ju už aj na Veltínskom zelenom či Rizlingu vlašskom aj ďalších odrodách.

„Je to nielen slovenský, ale svetový problém, pretože celosvetovo je napadnutých 20 percent výsadieb,“ hovorí Ondrej Korpás. V tejto chvíli neexistuje stopercentne účinná látka, ktorá by si s chorobou poradila. Klasické zákroky proti tejto chorobe, keď sa zreže vinič až na hlavu, pokiaľ nie je infikovaný aj podpník, začínajú zlyhávať.

Čo bude ďalej? Esca je roztrúsená už po všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Korpás vraví, že celkom nepochybne súvisí jej rastúce rozšírenie s otepľovaním. Petrech si všíma, že na Slovensku už cvrlikajú cikády, ktoré prispievajú k šíreniu ďalších infekcií viniča. Klíma sa mení a s ňou aj rozšírenie chorôb. Za istých okolností by esca mohla vyvolať pohromu podobnú fyloxére, ktorá zlikvidovala európske vinice v 19. storočí.

„Veľa môže urobiť príroda, ale to, že sa esca šíri, je dôsledok dvoch studených aprílov, keď klesli teploty k mínus osem stupňom. Máme za sebou jednu extrémne tuhú zimu a do toho prišlo dlhé obdobie tropických horúčav. Aj preto vystresovaný vinič podlieha esce ,“ myslí si Ondrej Korpás. Zatiaľ sa iba hľadá efektívny prostriedok, ako prísť chorobe na kobylku. Najviac by jej na Slovensku uškodil návrat do obvyklých, teda chladnejších, jarí a liet. Tohto roku sme však, ako povedal Vladimír Mrva, jar nemali, veď leto sa začalo už v apríli.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #hrozno #Vladimír Mrva #vinohradníctvo #esca