Prevádzku nového letiska v Istanbule začne let do Ankary

Prvý let z nového istanbulského letiska, ktoré sa má do piatich rokov stať najväčším na svete čo do počtu cestujúcich, povedie 31. októbra do Ankary a uskutoční ho Turkish Airlines.

10.08.2018 10:50
Letisko, Istanbul Foto: ,
Terminál nového istanbulského letiska, ktoré má byť tretím najväčším na svete.
debata

Informovalo o tom vo štvrtok vedenie tejto leteckej spoločnosti. Nasledovať majú prvé medzinárodné lety, ktoré budú podľa denníka Hürriyet smerovať do Azerbajdžanu a tureckej časti Cypru. Na nové letisko má lietať takmer sto leteckých spoločností, ktoré ho spoja s asi 300 destináciami po celom svete.

Nové istanbulské letisko by v prvej fáze s kapacitou 90 miliónov cestujúcich ročne malo byť tretím najväčším na svete. Po ďalšom rozšírení, ktoré má byť dokončené v roku 2023, bude mať kapacitu 150 až 200 miliónov cestujúcich. Rozšírenie z neho má urobiť najväčšie letisko na svete. V súčasnosti je najväčším Hartsfieldovo-Jacksonovo medzinárodné letisko v americkej Atlante, ktoré vlani vybavilo lety 103,9 miliónov ľu­dí.

Nové letisko, ktorého slávnostné otvorenie je naplánované na 29. októbra, je vybudované v európskej časti Istanbulu asi 35 kilometrov od centra. Budúci rok má letisko s centrom mesta spojiť metro. To zavezie cestujúcich do centra mesta za 26 minút, uviedlo vedenie tureckých aeroliniek. Do dokončenia metra budú letisko obsluhovať autobusy mestskej hromadnej dopravy.

Po úplnom dokončení má mať letisko šesť vzletových a pristávacích dráh, štyri terminály a kryté parkovisko pre 40 000 automobilov. Na ploche asi 50 000 metrov štvorcových má byť najväčší komplex obchodov duty-free na svete. Priamo v budove jedného z terminálov bude aj hotel so 451 izbami. V areáli má byť aj zdravotnícke stredisko, kancelárie či mešita. Po tohtoročnom otvorení má letisko zamestnať 100 000 ľudí a po úplnom dokončení areálu tam má pracovať okolo 225 000 ľudí.

Základný kameň letiska bol položený v júni 2014 a výstavba začala v máji 2015. Vo februári tohto roku bola dokončená prvá vzletová a pristávacia dráha, ktorá je 3,75 kilometra dlhá a 60 metrov široká. Ako prvé pristálo na letisku lietadlo s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vo februári turecké ministerstvo práce uviedlo, že pri výstavbe letiska zomrelo 27 ľudí, napríklad pri dopravných nehodách. Avšak podľa niektorých miestnych médií si výstavba vyžiadala až 400 obetí.

V Istanbule sú v súčasnosti dve medzinárodné letiská, Atatürkovo a letisko Sabihy Gökçenovej. Po dokončení nového vzdušného prístavu má byť Atatürkovo letisko pre pravidelné spoje uzavreté.

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Istanbul #Recep Tayyip Erdogan #Turkish Airlines