Sankcie USA voči Rusku Slovensko výrazne neovplyvnia

Sankcie Spojených štátov amerických voči Rusku by nemali výrazne ovplyvniť európsku ani slovenskú ekonomiku.

10.08.2018 15:35
debata (9)

V určitých prípadoch by mohli byť pre Európu výhodné, v niektorých však nie. Účinok nových amerických sankcií by mal byť obmedzený aj v prípade Ruska, ich druhá vlna však so sebou môže priniesť vážnejšie následky. Uviedli to pre TASR ekonomickí analytici.

Rusko nepatrí medzi najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska, priamy vplyv americko-ruských sankcií na slovenskú ekonomiku by tak nebol výrazný, tvrdí analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Vplyv týchto opatrení na naše hospodárstvo by bol skôr nepriamy a závisel by od toho, ako by sa dotkol ekonomík našich hlavných obchodných partnerov,“ skonštatovala s tým, že medzi týchto patrí napríklad Nemecko, Francúzsko, Taliansko či susedné krajiny.

Pre vybrané firmy však môžu mať podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza sankcie negatívny vplyv. Napríklad v prípade, že ide o dodávateľov pre ruské firmy, ktorých sa sankcie výraznejšie dotknú. Glasová dodala, že tento krok USA môže mať čiastočne aj pozitívny vplyv na Európu. Mnohé ruské firmy by sa totiž mohli začať viac orientovať na európskych dodávateľov či odberateľov. Otázne podľa nej je aj to, do akej miery by Európska únia (EÚ) podporovala takúto spoluprácu, keďže aj ona sama sa pridala k USA, Británii, Kanade a ďalším krajinám v reakcii voči Rusku po kauze útoku na bývalého ruského agenta v Británii. Zároveň pripomenula, že EÚ má tiež rozohranú „sankčnú vojnu“ s Ruskom v súvislosti s konfliktom na Kryme.

Samotné Rusko by nové americké sankcie mali postihnúť v obmedzenom rozsahu, myslí si makrostratég Saxo Bank Christopher Dembik. Zdôraznil, že Rusko už nemá veľkú expozíciu voči americkej ekonomike. „Dá sa však predpokladať, že Moskva sa rozhodne ešte viac ustupovať od nákupu amerických vládnych pokladničných poukážok a namiesto toho bude viac investovať do zlata,“ očakáva Dembik, podľa ktorého by nové sankcie negatívne postihli kurz ruského rubľa. Ten klesol na svoje dvojročné minimum a prepad zaznamenali aj ruské akcie, doplnila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Prvá tranža ohlásených sankcií zahŕňa širší zákaz pre technologické vývozy do Ruska, veľa z nich však už pokryli predchádzajúce sankcie. Druhá vlna, ktorú USA plánujú spustiť, ak Rusko nebude spolupracovať na zastavení používania chemických zbraní, má podľa Muchovej vážnejší charakter. „Druhá tranža sankcií by sa mohla týkať obmedzenia diplomatických vzťahov, vypovedania povolenia národným ruským aerolíniám letieť do USA a prerušenia takmer všetkého vývozu a dovozu,“ priblížila. Ak by prišlo k zavedeniu nových sankcií, vyvinie to podľa nej tlak na ruskú ekonomiku a pravdepodobne sa spomalí jej rast. Rozsah však závisí od konkrétnych zvolených opatrení.

Podoba ruskej odvety zatiaľ nie je známa. „Zo strany Ruska pravdepodobne príde k zavedeniu protiopatrení – sankcií voči USA, no momentálne nie je známe, v akej podobe a rozsahu by boli,“ skonštatovala Muchová.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v stredu (8. 8.) vyhlásilo, že do konca mesiaca zavedie nové sankcie, keďže dospelo k záveru, že Moskva použila v Británii nervový plyn proti bývalému ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii, čo Rusko popiera.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie