Trump pritlačil na Turecko, naparil mu dvojnásobné clá

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol v diplomatickom spore s Tureckom vystupňovať tlak zdvojnásobením dovozných ciel na tureckú oceľ a hliník. Oslabovanie tureckej líry sa po tejto správe ešte prehĺbilo a jej kurz padá na nové historické minimá.

10.08.2018 16:50
debata (81)

„Práve som schválil zdvojnásobenie ciel na oceľ a hliník pre Turecko,“ uviedol Trump na Twitteri. Clá na dovoz hliníka z Turecka tak stúpnu na 20 % a na dovoz ocele na 50 %. Trump výslovne poukázal na rýchly prepad líry voči „nášmu veľmi silnému doláru“. Dodal, že vzťahy s Tureckom aktuálne nie sú dobré.

Turecká líra sa po Trumpovom vyjadrení prepadla na nové rekordné minimum a so stratou 20 % sa predávala pri kurze 6,797 TRY/USD.

USA požadujú od Turecka prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že prepad líry spôsobil Západ, a vyzval občanov, aby za svoje doláre a ďalšie zahraničné meny rovnako ako za zlato nakúpili domácu menu.

„Vymeňte eurá, dolár a zlato, ktoré máte pod svojimi vankúšmi, v našich bankách za líry. Toto je náš národný boj,“ uviedol Erdogan, ktorý tvrdí, že Turecko sa nachádza v ekonomickej voj­ne.

Dôvodmi oslabovania líry sú zrýchľovanie inflácie, rastúci schodok bežného účtu platobnej bilancie, diplomatický spor s USA a predovšetkým nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek vysokej inflácii, pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 %, nesprísňuje menovú politiku. Prezident Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je totiž kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #clá