Turci poznajú vinníkov za pád líry. Sú to Američania, tvrdia

Dvadsaťtriročná predavačka obchodu s odevmi v centre Istanbulu Serap si je istá, koho má obviniť z prudkého prepadu tureckej líry. "Je to kríza, ktorú vytvorila Amerika," povedala agentúre Reuters. Jej názor na príčinu krízy zdieľa mnoho Turkov a naznačuje to, prečo podpora prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v júni zvíťazil v prezidentských voľbách a získal väčšie právomoci, vyzerá byť nedotknutá. Aspoň zatiaľ.

11.08.2018 08:00
debata (113)

Turecká líra od začiatku tohto roka oslabila voči doláru o 35 percent. V piatok sa prepadla na nové rekordné minimum a zažila najväčší jednodňový prepad od tureckej finančnej krízy v roku 2001. Ceny potravín, nájmov a pohonných hmôt v Turecku rastú. Štátny prevádzkovateľ plynovodov minulý týždeň zvýšil ceny zemného plynu pre výrobu elektriny o 50 percent.

Turecké ženy pred zmenárňou v Istanbule.... Foto: TASR/AP, Mucahid Yapici
Turecko, líra, Istanbul Turecké ženy pred zmenárňou v Istanbule. Turecká líra pokračovala v páde, aj keď prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval občanov, aby za zlato, doláre a ďalšie zahraničné meny nakupovali tureckú líru.

Verní priaznivci Erdogana považujú prepad meny za snahu USA podkopať ich krajinu a prezidenta. „Ak oni majú svoje doláre, my máme našich ľudí, nášho boha,“ povedal Erdogan vo svojom prejave v noci na piatok, keď vykreslil prepad líry ako kampaň voči Turecku.

Tieto komentáre dominovali tureckým prevažne provládnym médiám. Noviny a televízne stanice popisovali krízu líry ako politický útok, ktorý minulý týždeň vystupňovalo zavedenie amerických sankcií na dvoch tureckých ministrov pre spor o zadržaní amerického evanjelického pastora Andrewa Brunsona.

„Minulý týždeň vydali škandalózne rozhodnutie o našich ministroch,“ hovorí Serap. Nevie presne, aké kroky Washington podnikol proti Turecku, ale hovorí, že jej krajinu nebude nikto utláčať. „Nie je to také jednoduché, aby nás donútili skloniť hlavu pred ich požiadavkami,“ dodáva.

Prepad líry, ku ktorému prispievajú obavy z vplyvu Erdogana na menovú politiku a zhoršujúce sa vzťahy Turecka s USA, vyvolal otrasy na rozvíjajúcich sa trhoch po celom svete a dominujú titulkom finančných správ po celom svete. Turecké médiá však krízu prevažne ignorujú, okrem Erdoganových komentárov.

„Noviny dokonca nepísali ani o raste cien zemného plynu a elektriny,“ hovorí Veysel, vodič taxi v Istanbule. Upozorňuje, že skôr než z médií sa dozvedel o prepade líry a prudkom raste pohonných hmôt, keď tankoval a pýtal sa svojich cestujúcich.

Niektorí Turci vidia vinu aj bližšie pri domove. „Berú nás všetkých na okraj útesu,“ hovorí 35-ročná učiteľka, ktorá si v istanbulskom nákupnom centre kupuje nabíjačku k telefónu. Nechce však zverejniť svoje meno, pretože sa obáva, že by mohla byť považovaná za kritičku prezidenta, ktorý neznesie ani len malý nesúhlas.

Erdoganovi priaznivci nevidia príliš veľa dôvodov na poplach. „Vláda vie, čo robí – zvesti o kríze vytvárajú falošnú paniku,“ tvrdí tridsaťročný predajcu novín a cigariet v istanbulskom kiosku Ahmet. „Myslím si, že je dobré, že z toho nerobia veľkú udalosť. K čomu inému by to slúžilo, než k vytvoreniu ďalšej paniky? Vláda niečo urobí, keď to bude potrebné.“

Levent, ktorý vlastní obchod s príslušenstvom k mobilným telefónov, uvádza, že postavenie Turecka vo svete je dôležitejšie ako líra a obavy z kolapsu meny sú prehnané.

„Dolár prekročil päť (lír), áno. Ale my sme nehlasovali pre dolár, hlasovali sme pre silné Turecko,“ uvádza s odvolaním sa na júnové víťazstvo Erdogana vo voľbách. „Pozrite – každý má auto, v meste je rušná 24-hodinová prevádzka. Vyzerá to ako mesto v kríze?“

113 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko