Šéf Tesly Elon Musk čelí žalobám investorov

Zakladateľ a generálny riaditeľ americkej spoločnosti Tesla Elon Musk čelí dvom žalobám zo strany investorov.

12.08.2018 08:28
debata (3)

Sťažujú sa na jeho oznámenie z twitteru, kde Musk napísal, že uvažuje o prevzatí firmy a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Musk v utorok naznačil, že by za každú akciu výrobcu elektromobilov Tesla ponúkol 420 dolárov, čo je výrazne viac, než bola ich vtedajšia cena. Musk tiež napísal, že financovanie transakcie už má zabezpečené.

Muskove výroky viedli k výraznému rastu ceny akcií podniku a burza podľa svojich pravidiel obchodovanie s akciami Tesly toho dňa prerušila, než podnik situáciu vyjasní.

Špekulanti, ktorí vsádzajú na pokles ceny akcií, teraz Muska obviňujú, že zverejnil zavádzajúce informácie. Podľa jedného zo žalujúcich išlo o „jadrový útok“ s cieľom „úplne rozdrviť“ túto skupinu akcionárov. Podľa iného žalujúceho Muskove rokovania umelo nafúklo cenu akcií, čím boli porušené federálne zákony o cenných papieroch. Takzvaných „short sellers“, ktorí špekulujú na pokles ceny akcií, Musk dlhodobo kritizuje.

Tesla sa k žalobám podaným na federálnom súde v San Franciscu nevyjadrila, informovala agentúra Reuters. Spoločnosť sídli v neďalekom Palo Alto.

BBC pripomína, že ide o ďalšiu kontroverziu, ktorú Musk v poslednej dobe vyvolal. Minulý mesiac sa musel ospravedlniť britskému potápačovi, ktorý sa podieľal na záchrane členov futbalového tímu uväznených v jaskyni na severe Thajska. Nazval ho pedofilom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk