Rusi sa zbavia amerických dlhopisov. Dolár nezakážu, McDonald's nezavrú

Rusko plánuje ešte viac obmedziť vlastníctvo amerických cenných papierov, čím reaguje na nové sankcie USA. Podľa ruského ministra financií Antona Siluanova však neplánujú zatvoriť americké spoločnosti v Rusku.

12.08.2018 18:16
debata (455)

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v piatok upozornil, že Moskva bude považovať akékoľvek snahy USA o obmedzenie aktivít svojich bánk za „vyhlásenie ekonomickej vojny“ a podnikne odvetnú akciu. Reagoval tak na vyhlásenie Washingtonu o ďalších sankciách od konca augusta za použitie nervovoparalytickej látky proti bývalému ruskému agentovi a jeho dcére v Británii.

Siluanov v televíznej diskusii uviedol, že nové americké sankcie, ktoré obmedzia nákupy ruských vládnych dlhopisov, „nebudú potešujúce, ale ani katastrofálne“.

„Investície v americkej ekonomike a amerických cenných papierov sme znížili na minimum a znížime ich ešte viac.“ Toto vyhlásenie vysvetlilo povahu neočakávaného poklesu vlastníctva amerických dlhopisov.

Podľa ministra sa Rusko pri zúčtovaniach sústredí na ruble a iné meny, napríklad euro. „To môže negatívne ovplyvniť amerických investorov, neplánujeme však žiadne obmedzenia, napríklad zatvorenie McDonald's,“ zdôraznil Siluanov.

Reagoval tak na výzvy niektorých poslancov už od roka 2014, keď sa po anexii Krymu zhoršili vzťahy so Západom, aby Rusko zatvorilo veľké americké spoločnosti na svojom území. „Naši občania pracujú v týchto firmách, tieto spoločnosti platia dane do rozpočtu v našej krajine,“ dodal minister.

Siluanov síce priznal, že americké sankcie zvýšia infláciu v Rusku, rovnako ako poškodili rubeľ, Moskva však neplánuje zakázať používanie dolára. „Vláda, samozrejme, nemá takéto plány. To by bol krok do slepej uličky.“

455 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie