Musk rokuje so Saudmi o stiahnutí Tesly z burzy

Zakladateľ a generálny riaditeľ americkej spoločnosti Tesla Elon Musk rokuje o prípadnom odkúpení akcií firmy a ich stiahnutí z verejného akciového trhu.

14.08.2018 07:47
debata (1)

Medzi stranami rokovaní je aj investičný fond Saudskej Arábie, žiadna dohoda ale zatiaľ nebola uzavretá. Musk to napísal na svojom blogu. Saudskoarabský fond podľa neho tlačí na to, aby sa výrobca elektrických áut stal súkromnou firmou, rokovania o tejto možnosti sa podľa Muska vedú už dva roky.

Musk minulý týždeň šokoval trhy, keď na svojom twitterovom účte napísal, že uvažuje o prevzatí firmy a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania. Uviedol tiež, že má pre tento zámer aj finančne zabezpečenie. Teraz uviedol, že posledné rokovanie, ktoré sa konalo 31. júla, opustil bez akýchkoľvek pochybností, že dohoda môže byť uzavretá. To je aj dôvod, prečo napísal, že financovanie je zabezpečené, hoci dohoda ešte nebola uzavretá. Fond sa k prípadnej dohode nevyjadril.

Podľa informácií agentúry AP začala Muskov tweet o prevzatí Tesly vyšetrovať americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC). Tweet totiž spôsobil rast akcií firmy približne o 11 percent. Muska za jeho tweet napadli investori, ktorí špekulujú na pokles ceny akcií Tesly. Tvrdia, že Musk im chcel svojim tweetom a následným prudkým rastom ceny akcií privodiť vysoké straty. Musk ponúkol za akciu 420 dolárov, zatiaľ čo v čase zverejnenia tweetu sa akcie predávali za menej ako 360 dolárov za kus.

Musk uviedol, že ponuku na odkúpenie akcií za 420 USD prijme zhruba tretina akcionárov. Dodal, že hovorí aj s ďalšími investormi, pretože chce, aby Tesla mala širokú investorskú základňu. Saudovia sa podľa neho o firmu zaujímajú, pretože chcú rozšíriť svoje investície do iných oblastí ako je ropa.

Saudskoarabský verejný investičný fond (PIF) nedávno kúpil takmer päť percent akcií Tesly. Fond je známy investíciami do technologických firiem.

Niektorí analytici sa domnievajú, že návrat do súkromných rúk by mal pre Teslu význam. Skepticky sa ale stavajú k tomu, že sa firme podarí získať potrebné financie, uviedla agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk