Horúčavy trápia aj energetikov, nestíhajú chladiť atómky

Vysoké teploty v posledných týždňoch spôsobili vrásky na čele aj jadrovým inžinierom. Bloky pre horúčavy odpájalo Francúzsko, na nižší výkon išli v Maďarsku. V oboch prípadoch ide o krajiny, kde sú atómky chladené vodou z rieky. Problémy im spôsobilo zvýšenie teploty vody.

14.08.2018 09:00
Mochovce, jadrová elektráreň, atómová... Foto: ,
Atómové elektrárne v Európe chladené riekami trápia horúčavy. Na Slovensku problémy nehlásia. Na snímke bloky Mochoviec.
debata (4)

Naše jadrové elektrárne problémy obišli. Svoje bloky totiž nechladia vodou z riek. " Aktuálne teploty na Slovensku sa prevádzky jadrových elektrární prakticky nedotkli a obe elektrárne, v Jaslovských Bohuniciach aj Mochovciach, vyrábajú elektrinu podľa plánu,“ potvrdil hovorca spoločnosti Slovenské elektrárne Miroslav Šarišský. Spoľahlivú prevádzku dokážu podľa neho zabezpečovať aj vďaka efektívnemu systému chladenia vody v chladiacich vežiach, ktoré zabezpečujú koncový odvod tepla.

V Európe pre extrémne počasie však klesla výroba z veterných elektrární. Najväčšie výpadky sú v Nemecku. To tlačí veľkoobchodné ceny elektriny hore. Deje sa tak navyše v čase, keď je zvýšený dopyt po elektrine, pomocou ktorej sa poháňajú klimatizačné jednotky slúžiace na chladenie prehriatych budov.

Fúka menej, veternej energie ubudlo

„Súčasné horúce počasie, nižšie prúdenie vzduchu a s tým súvisiaci pokles výroby najmä z veterných elektrární v Nemecku a ďalších krajinách prispievajú k tomu, že veľkoobchodné ceny elektriny sa držia na najvyššej úrovni od roku 2013,“ hovorí Martin Kumpan, riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby, ktorá patrí pod Slovenské elektrárne.

Oproti januáru, keď výroba z vetra v Nemecku dosahovala až 14,7 terawattho­diny, klesla výroba v júli na 4,5 terawatthodiny, vysvetľuje. Z vetra sa tak podľa neho vyrobí o 70 percent menej elektriny.

Slnečné elektrárne dokážu výpadok kompenzovať len čiastočne, upozorňuje Kumpan. Oproti januáru vyrábali v júli fotovoltaické zdroje osemkrát viac elektriny. Konvenčné zdroje však podľa neho stále hrajú prím.

V týchto dňoch podiel výroby z jadrových elektrární dosahuje až 82 percent. Zvyšok dopĺňajú vodné a tepelné. "Toto počasie vytvára aj zvýšené nároky na chladenie priestorov a technológií, a tým na odber elektriny,“ hovorí Kumpan. Očakáva, že tento trend bude v budúcnosti pokračovať.

Francúzov trápi teplá Rhona

Pre horúčavy muselo obmedziť prevádzku svojich atómových elektrární napríklad Francúzsko. V týchto dňoch energetický koncern EDF podľa agentúry TASR oznámil, že museli odstaviť a odpojiť od siete reaktor č. 1 v elektrárni Saint Alban pri Lyone. Bola za tým hrozba nadmerného zvýšenia teploty vody v rieke Rhona. Koncern obmedzil aj výkon reaktora Fessenheim 2 neďaleko nemeckej hranice. Bolo za tým možné prehriatie chladiacej vody. Tú elektráreň čerpá z Grand Canal d'Alsace a do rieky ju aj naspäť vypúšťa. Bezpečnosť elektrárne to neovplyvnilo.

Alsaská elektráreň Fessenheim s dvoma reaktormi je najstaršia ešte funkčná atómová elektráreň vo Francúzsku. Elektráreň dlhodobo čelí kritike ohľadne bezpečnosti. Podľa najnovších plánov EDF budú oba reaktory pracovať až do konca budúceho roka.

Rovnakej situácie čelili aj v maďarskej elektrárni Paks. Je za tým oteplenie vody do chladenia. Pre horúčavy sa totiž zvýšila teplota vody v Dunaji. Práve ňou je maďarská atómka chladená.

V Európe stále kraľujú fosílne palivá

Spoločnosť MVM Paksi Atomerömü Zrt podľa agentúry TASR potvrdila, že elektráreň funguje bezpečne. Oteplenie dunajskej vody si nevyžaduje zastavenie blokov, tvrdí vedenie elektrárne. Priznalo však, že pre teplejšiu vodu sa znižuje termická účinnosť blokov a teda aj množstvo vyrobenej elektriny. O aké množstvo však ide, atómka neuviedla. Pretrvávanie horúčav by však mohlo viesť k ďalšiemu poklesu jej výkonu. V roku 2014 sa štyri bloky atómovej elektrárne Paks podieľali na výrobe elektrickej energie v krajine 53,6 percenta.

Jadrové elektrárne majú na celkovej výrobe elektriny v Európe viac ako štvrtinový podiel. Vyrobia dvojnásobne viac elektriny ako vodné elektrárne, viac ako dvaapolnásobne viac ako veterné elektrárne a sedemapolnásobne viac ako solárne. Najväčším zdrojom výroby elektriny v Európe sú však elektrárne na fosílne palivá, ktoré stále vyrábajú takmer polovicu elektriny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #horúčavy #Mochovce #energetika