Slovenský rast prekročil štyri percentá

Slovenská ekonomika v 2. štvrťroku medziročne vzrástla o 4,1 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v utorok zverejnil Štatistický úrad SR.

14.08.2018 09:22
debata (26)

Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil oproti 2. štvrťroku 2017 o 3,9 % a oproti 1. kvartálu tohto roka o 1 %.

V bežných cenách sa v apríli až júni tohto roka vytvoril HDP v objeme 22,609 miliardy eur, čo podľa štatistikov predstavuje medziročný nárast o 6,7 %.

Celková zamestnanosť na Slovensku v tomto období dosiahla 2,416 milióna osôb. V porovnaní s 2. štvrťrokom 2017 vzrástla o 2,1 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa zvýšila medziročne o 2,1 % a medzikvartálne o 0,5 %.

Rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený a doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov. Spresnené výsledky ŠÚ SR zverejní 7. septembra.

EÚ aj eurozóna má stabilný rast

Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnil 0,4 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok. Medzikvartálne tempo ekonomického rastu sa tak nezmenilo, keďže počas januára až marca ekonomika eurozóny aj celej EÚ oproti predošlému štvrťroku tiež posilnila o 0,4 percenta.

Medziročne ekonomika eurozóny aj celej EÚ podľa sezónne upravených údajov v druhom kvartáli vzrástla zhodne o 2,2 percenta. V prvom štvrťroku hospodárstvo eurozóny medziročne posilnilo o 2,5 percenta a ekonomika celej Európskej únie o 2,4 percenta.

Slovenská ekonomika počas apríla až júna medzikvartálne vzrástla o jedno percento a medziročne o 3,9 percenta (po očistení o sezónne vplyvy). V rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol medzikvartálny rast slovenského hospodárstva druhý najsilnejší spoločne s rastom Švédska, ktorý bol tiež na úrovni jedného percenta. Najviac medzikvartálne posilnila rumunská ekonomika, a to o 1,4 percenta. Najsilnejší medziročný rast v rámci štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, dosiahli v druhom kvartáli Poľsko (5 %), Maďarsko (4,4 %) a Lotyšsko a Rumunsko (zhodne 4,2 %).

Česi medziročne spomalili

Česká ekonomika v druhom štvrťroku spomalila medziročný rast na 2,3 percenta z 4,2 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Medzi štvrťrokmi stúpol hrubý domáci produkt o 0,5 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu HDP, ktorý v utorok zverejnil Český štatistický úrad. Analytici čakali medziročné zlepšenie vyššie, a to o 2,5 až 2,6 percenta, v porovnaní s prvým štvrťrokom odhadovali nárast o 0,7 až 0,8 percenta.

Podľa štatistikov sa dynamika rastu českej ekonomiky v medziročnom porovnaní znížila pre vysokú porovnávaciu základňu. Pre pozitívny vývoj ekonomiky mal však naďalej kľúčový význam domáci dopyt.

Nemecko kvartálne rástlo o 0,5 %

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa na jar aj napriek medzinárodným turbulenciám zrýchlilo vďaka výdavkom spotrebiteľov a investíciám firiem.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od apríla do júna 2018 medzikvartálne stúpol o 0,5 % po 0,4-% zvýšení na začiatku roka, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom prvom odhade. Štatistici tiež revidovali údaj za 1. štvrťrok mierne nahor, keď pôvodne počítali s nárastom len o 0,3 %.

Ekonómovia očakávali na jar mierne oživenie rastu, keďže zmizli niektoré negatívne faktory, ako bola chrípková epidémia na začiatku roka.

Motorom expanzie najväčšej európskej ekonomiky boli spotrebiteľské výdavky a investície firiem. Zvýšili sa však aj verejné výdavky. Naopak, zo strany zahraničného obchodu neprišili pozitívne impulzy, keďže import sa zvýšil viac než export.

V medziročnom porovnaní HDP v 2. kvartáli vzrástol o 2,3 % po +1,4 v prvých troch mesiacoch. Na kalendárne upravenej báze sa však tempo expanzie mierne spomalilo na 2 % z 2,1 %.

Nemeckej ekonomike sa celkovo darí, aj keď experti nedávno mierne znížili svoje celoročné prognózy. Hlavným dôvodom sú obchodné konflikty. Aktuálne počítajú s expanziou približne o 2 % po 2,2-% náraste vlani.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP