Júlová inflácia dosiahla 2,6 percenta

V júli boli spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne vyššie o 2,6 %. V priemere za sedem mesiacov sa v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,6 %. Medzimesačne v júli oproti júnu ceny klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

14.08.2018 10:39
debata

V júli boli spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne vyššie o 2,6 %. V priemere za sedem mesiacov sa v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,6 %. Medzimesačne v júli oproti júnu ceny klesli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Medziročne najvýraznejšie vzrástli ceny v doprave, a to o 6,7 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov stúpli o 3,6 %. V reštauráciách a hoteloch to bolo zvýšenie o 3,5 %, v oblasti rekreácií a kultúry o 2,2 %, v zdravotníctve o 2,1 %. V rámci bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív, rozličných tovarov a služieb to bol zhodný rast o 2 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku stúpli o 1,6 %, ceny nábytku, bytových zariadení a bežnej údržby domácnosti vzrástli o 1,5 %. Ceny v kategórii odevy a obuv sa zvýšili o 1,4 %, vo vzdelávaní to bol rast o 0,9 %. Klesli ceny za pošty a spoje o 2 %.

Na medzimesačnej báze klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,1 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,4 %, ceny v kategórii odevy a obuv sa zvýšili o 1 %, ceny dopravy stúpli o 0,1 %, rozličných tovarov a služieb o 0,4 %. Vzrástli ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,2 %, zdravotníctva o 0,2 %, rekreácií a kultúry o 1 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,4 %. Na nezmenenej úrovni ostali ceny vzdelávania, pôšt a telekomunikácií a ceny v oblasti nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júli dosiahla 2,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla 2,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia