Turecko pripraví slovenské firmy o milióny

Prudký pád tureckej líry ťahá ku dnu celú ekonomiku a razantne zdražuje tovary a služby dovážané z Európskej únie. Pre súčasné problémy už tretí deň po sebe padajú indexy hlavných európskych búrz a v krajnom prípade môže krach Turecka slovenským firmám spôsobiť straty až v stovkách miliónov eur.

15.08.2018 08:00
EKO Turecko Erdogan elektronika americká bojkot... Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní zo súčasnej hospodárskej krízy USA.
debata (52)

„Čo sa týka slovenských firiem, ktoré exportujú do Turecka, je pravdepodobné, že slabnúca líra negatívne ovplyvní záujem tureckých odberateľov o tovar zo zahraničia,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Od začiatku roka sa turecká líra oslabila oproti euru o vyše 39 percent a v utorok sa jedna turecká líra vymieňala za 13 centov.

Domáce firmy v minulom roku vyviezli do Turecka tovar za 734 miliónov eur. Najväčší záujem bol o slovenské strojárske výrobky, konkrétne kotly a čerpadlá. Nasledovali produkty elektrotechnického priemyslu ako monitory a elektromotory. Turecko je zaujímavým trhom aj pre automobilové závody pôsobiace na Slovensku, ktoré tam v minulom roku vyviezli osobné vozidlá za 111 miliónov eur. Z Turecka na Slovensko sa v roku 2017 doviezol tovar za 515 miliónov eur a najväčší záujem bol o motorové vozidlá, textil, tovar železiarskeho a zlievačského priemyslu.

Slovensko môže na druhej strane aj ťažiť zo súčasných problémov Turecka. „Naopak, komplikovaná politicko-ekonomická situácia v Turecku priniesla rastúci záujem tureckých podnikateľských subjektov o investovanie na Slovensku, ktoré by sa tak mohli do istej miery vyhnúť problémom na domácom trhu,“ dodal Stano.

Erdoganove lacné kroky

Aktuálne je v Turecku základná úroková sadzba vo výške 8 percent. Proti jej ďalšiemu zvyšovaniu je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý miestnej centrálnej banke nedovolí efektívne bojovať proti rýchlemu šestnásťpercentnému rastu cien. Namiesto toho populisticky vyzval, aby národ nekupoval americkú elektroniku. Erdogan si je vedomý toho, že zvyšovanie úrokov totiž robí z hypoték nedostatkový tovar a vlastnú strechu nad hlavou si nemôžu už dnes dovoliť milióny Turkov. Na porovnanie, v Európskej únii je základná úroková sadzba na rovnej nule. Za dlhoročným ekonomickým úspechom Turecka stojí stavebný boom. Nové hotely lákali do krajiny každý rok milióny turistov a čulá stavebná produkcia spôsobila prudký rast cien. Ten môže centrálna banka zastaviť jedine vysokými úrokmi, ktoré ľudí motivujú viac šetriť, ako míňať.

Pre súčasné problémy Turecka už tretí deň po sebe padajú európske akciové indexy. Turecké firmy totiž pre oslabovanie tureckej líry nezvládajú splácanie dlhov poskytnutých v eurách a amerických dolároch. „Devízové záväzky tureckého podnikového sektora dosiahli koncom minulého roka hodnotu 328 miliárd dolárov,“ uviedol expert na ekonomiku Turecka v Chatham House Fadi Hakura. Aj po odpočítaní aktív sú záväzky tureckého firemného sektora vo výške 214 miliárd dolárov a „to je znepokojujúce“. Finančné trhy sa začínajú obávať podobných problémoch ako pri hrozbe krachu Grécka a Španielska.

Turecká nákaza sa do Európskej únie môže presunúť prostredníctvom bánk. Finančné domy z Veľkej Británie, Španielska, Francúzska a Talianska investovali v Turecku až 160 miliárd dolárov. Po započítaní ďalších európskych bánk Turecko celkovo dlhuje európskym finančným domom až 222,3 miliardy eur. Podľa Financial Times sa Európska centrálna banka obáva o budúcnosť španielskeho finančného domu BBVA, francúzska bankovej skupiny BNP Paribas a talianskej UniCredit.

„No situácia nie je taká tragická, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Je síce pravda, že zahraničné banky sú voči Turecku relatívne silne zaangažované, no na porovnanie, pohľadávky zahraničných bánk voči Grécku pred začiatkom krízy boli na úrovni až 300 miliárd dolárov. Grécko pritom malo oveľa menšie HDP, takže riziko bolo ešte oveľa väčšie,“ povedal Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Rošády v slovenskom bankovom sektore?

Veľké problémy nastanú až vtedy, ak turecké firmy prestanú splácať dlhy poskytnuté v amerických dolároch a eurách. V takom prípade európske finančné domy utrpia obrovské straty a obmedzia úverovanie európskych firiem. Bez úverov od bánk firmy nedokážu financovať nové projekty a v ekonomike by začala rásť nezamestnanosť. Rastúci počet ľudí bez práce prináša súkromným firmám klesajúce tržby z predaja výrobkov a ekonomika sa ocitne v recesii. Naposledy tejto hrozbe čelila Európa pri finančných problémoch Grécka a situáciu musela zachraňovať poskytovaním lacných úverov Európska centrálna banka. Tá súčasné tlačenie peňazí plánuje skončiť v decembri 2018 a prípadná eskalácia tureckej hospodárskej krízy môže byť preto ešte nepríjemná.

Na Slovensku je tureckou krízou ohrozená talianska banková skupina UniCredit. V jej prípade sa dlhodobo špekuluje o predaji ziskových slovenských pobočiek. V minulosti pre krízou spôsobené ťažkosti predala svoje slovenské pobočky rakúska banková skupina Volksbank. Novým majiteľom sa stala ruská Sberbank, ktorá získané pobočky po pár rokoch predala finančnej skupine Penta a dnes sú súčasťou Prima banky. Ruskí investori museli zo Slovenska odísť po tom, čo Európska únia zaviedla sankcie voči Rusku pre anexiu ukrajinského polostrova Krym. V tomto prípade slovenským klientom ani opakovaná zmena majiteľov nepriniesla žiadne ťažkosti a podobný scenár sa môže zopakovať aj v prípade predaja UniCredit. Slovenské banky totiž dlhodobo patria k ziskovým častiam nadnárodných finančných skupín.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #USA #Turecko #obchodná vojna