Ignorujte iPhone. Erdogan žiada od Turkov bojkot elektroniky z USA

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil bojkot elektroniky zo Spojených štátov. Vzťahy medzi oboma krajinami sú v poslednej dobe napäté, čo má negatívny vplyv aj na tureckú líru. Tá sa v utorok zotavovala z pondelkového prepadu na nové minimum k doláru, od začiatku roka ale stále stráca viac ako 40 percent.

14.08.2018 22:46
debata (96)

Spojené štáty tento mesiac zaviedli sankcie voči tureckým ministrom vnútra a spravodlivosti a zdvojnásobili clá na dovoz ocele a hliníka z Turecka. Washingtonu sa nepáči, že Ankara zadržiava amerického pastora Andrewa Brunsona.

Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom chce Erdogan zabezepečiť bojkot americkej elektroniky. Prezident ale podľa agentúry AP naznačil, že Turecko prestane kupovať americké telefóny iPhone a nahradí ich telefónmi od juhokórejskej spoločnosti Samsung či tureckej firmy Vestel.

Minulý týždeň sa turecká líra voči doláru prepadla až o 18 percent, čo zasiahlo svetové akciové trhy aj kurz eura. Investori sa obávajú, že turecké podniky budú mať pre slabú líru problémy so splácaním dlhov v cudzích menách, čo by mohlo mať negatívny vplyv na európsky bankový sektor.

Turecká centrálna banka v pondelok v reakcii na pokles kurzu domácej meny sľúbila zabezpečiť dostatočnú likviditu bankového sektora a znížila požiadavky na kapitálové rezervy komerčných bánk. Investori však podľa agentúry Reuters upozorňujú, že pondelkové opatrenia centrálnej banky nerieši základné príčiny, prečo turecká líra oslabuje.

Prezident Erdogan sa stavia proti zvyšovaniu úrokových sadzieb v Turecku, čo prispieva k tlaku na pokles líry. Vplyvné turecké podnikateľské združenia TUSIAD a TOBB vyzvali vládu, aby sprísnením menovej politiky pomohla prekonať terajšiu menovú krízu. Vyslovili sa tiež pre diplomatické kroky pri riešení sporu so Spojenými štátmi a chcú zlepšenie vzťahov s Európskou úniou.

Erdogan tvrdí, že Turecko sa stalo terčom ekonomickej vojny. Turecký minister financií a Erdoganov zať Berat Albayrak v utorok uviedol, že dolár stratil dôveryhodnosť a je používaný ako prostriedok k politickému trestaniu štátov. Minister podľa agentúry DPA tiež vyhlásil, že najlepšou odpoveďou na hrozby zo strany USA je prehĺbenie vzťahov s Európou.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po utorkovom rokovaní s tureckým náprotivkom Mevlutom Çavuşogluom uviedol, že Spojené štáty zvýšeným uplatňovaním sankcií spôsobia oslabenie úlohy dolára ako hlavnej rezervnej meny. Dodal, že sankcie odrážajú snahu Washingtonu získať dominantné postavenie a zabezpečiť svojim podnikom jednostranné výhody.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Recep Tayyip Erdogan