Royal Bank of Scotland dostala v USA pokutu, najvyššiu pre banky za finančnú krízu

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) zaplatí v Spojených štátoch pokutu takmer 5 miliárd USD, čím urovná obvinenia, že pred vypuknutím finančnej krízy zavádzala investorov pri cenných papieroch krytých hypotékami. Oznámilo to americké ministerstvo spravodlivosti.

15.08.2018 10:24
debata (3)

Ministerstvo stanovilo pokutu vo výške 4,9 miliardy USD (4,30 miliardy eur). To je najvyššia pokuta, akú kedy americké ministerstvo spravodlivosti uvalilo na finančnú inštitúciu v súvislosti s pochybeniami spojenými s finančnou krízou.

Podľa ministerstva RBS od roku 2005 do roku 2008 zavádzala investorov pri vydávaní cenných papierov krytých vysoko rizikovými hypotékami. Ako dodalo, banka, ktorá kedysi patrila k najväčším na svete, na týchto aktivitách zarobila stovky miliónov dolárov, zatiaľ čo investori zaznamenali obrovské straty. Ministerstvo však zároveň uviedlo, že RBS síce na vyrovnanie pristúpila, všetky pochybenia, z ktorých ju viní, ale odmieta.

Americké ministerstvo spravodlivosti udelilo do dnešných dní vysoké pokuty za podobné aktivity ako v prípade RBS viacerým bankám. Pokutu dostala Bank of America, ale aj Citigroup, Goldman Sachs a ďalšie veľké banky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #finančná kríza #Royal Bank of Scotland