Turci od Slovákov pýtajú doláre

Pád tureckej líry oproti doláru aj euru má vplyv aj na Slovákov dovolenkujúcich v Turecku. Ešte v máji turecké zmenárne dávali za jedno euro päť lír a teraz dávajú sedem. Dovolenky nezlacnejú, keďže ceny majú cestovné kancelárie dohodnuté dlho vopred.

16.08.2018 13:00
Turecko Foto:
Dovolenky v Turecku cez cestovné kancelárie zatiaľ nezlacnejú.
debata

Kto si však kúpi len letenku a ubytovanie hľadá až v Turecku, na niečom ušetrí. Úspora však nie je zaručená, keďže aj Turci sú opatrní a keď vidia turistov, za služby pýtajú doláre. A to napriek tomu, že práve USA viní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan za problémy v krajine.

„Vďaka pádu líry môžu cestujúci ušetriť mimo dovolenkových rezortov, napríklad v Istanbule na lokálnych trhoch, v miestnych reštauráciách,“ priblížil expert spoločnosti Pelikán Pavol Mladý. Pár eur môžu ľudia ušetriť napríklad za kúpu večere, zaplatenie poznávacieho zájazdu či pri nákupe rôznych suvenírov. „Slabá turecká líra však ceny hotelov neovplyvní ani v Istanbule a iných veľkomestách,“ upozornil Mladý. Miestni hotelieri totiž ubytovanie predávajú výlučne v dolároch a eurách. Dôvodom je práve nestabilita tureckej líry a príliš rýchly rast cien atakujúci hodnotu 16 percent.

Lacnejšia dovolenka nebude

Pre súčasný pád tureckej líry slovenské cestovné kancelárie nebudú zlacňovať už zaplatené dovolenky. „Cestovné kancelárie rezervujú kapacity na letnú sezónu aj rok vopred a takmer vždy platia v amerických dolároch. Preto aktuálna zmena kurzu tureckej líry nemá na ceny hotelov alebo leteniek žiadny vplyv,“ dodáva Mladý. Podobne vidia situáciu aj cestovné kancelárie. „Oslabenie tureckej líry nebude mať na ceny dovoleniek do Turecka tento rok žiadny vplyv,“ potvrdila Jana Zedníková z cestovnej kancelárie Satur.

Turecký prezident Erdogan márne hľadá recept na zastavenie pádu líry, a tak sa púšťa aspoň do politického boja. Už ani jeden nový americký mobil v krajine tureckého polmesiaca. Zavedenie vysokých ciel na americké automobily, alkoholické nápoje a tabak. To sú najnovšie kroky Erdogana. Ten zvolil propagandu namiesto nepopulárneho zvyšovania úrokových sadzieb, ktoré by pomohlo ekonomike.

„Clá boli zvýšené v rámci princípu reciprocity ako odveta na vedomé ekonomické útoky USA proti Turecku,“ uviedol na twitteri turecký viceprezident Fuat Oktay. Krajina polmesiaca uplatní na americké automobily clá vo výške 120 percent, alkoholické nápoje zdaní až 140 percentami a tabakové listy 60 percentami. Napriek tomu celkový dosah ciel na americký obchod predstavuje „len“ 533 miliónov dolárov.

Sedemnásta najväčšia ekonomika sveta tak nedokáže USA spôsobiť vážnejšie škody. Investori sa obávajú Erdogana a krajinu postupne opúšťajú. Turecká ekonomika má dlhodobé problémy. Napriek tomu vláda viní USA. Spojené štáty prijali sankcie proti Turecku za väznenie amerického kňaza, ktorý podľa tureckých orgánov vraj podporoval teroristov.

„Dolár stratil svoju dôveryhodnosť a je používaný na ekonomické trestanie štátov,“ uviedol podľa agentúry Reuters zať tureckého prezidenta a minister financií Berat Albayrak.

Zo spojenca nepriateľ

V tejto situácií sa Američania rozhodli zdvojnásobiť clá uvalené na Turecko. V prípade ocele je tak aktuálna sadzba na úrovni 50 percent a pri hliníku na 30 percentách. To, že clá nemajú reálne šancu znehodnotiť tureckú menu, vidieť na obchodnej vojne s Čínou. Najväčšia ekonomika Ázie sa dosah ciel snaží eliminovať práve umelým oslabovaním čínskeho juanu. Bez zásahov čínskej vlády by juan bol aj napriek americkým clám o niečo silnejší ako dnes.

Problémy tureckej líre spôsobil aj samotný prezident, ktorý z vedenia Turecka odstavil viacero svetovo uznávaných ekonómov a za ministra financií vymenoval svojho zaťa. Ten podľa zahraničných investorov nedokáže zvládnuť súčasnú krízu a výsledkom je odlev kapitálu z Turecka. Deje sa tak v čase, keď turecká centrálna banka nemá dostatok devízových rezerv na posilnenie kurzu tureckej líry. Chýbajúce miliardy dolárov plánuje prezident Erdogan získať od ľudí. „Ak oni majú svoje doláre, my máme našich ľudí, nášho boha. Predajte všetko zlato a doláre,“ vyzval v jednom zo svojich prejavov.

Veľké problémy tiež spôsobuje aj obrovské zadlženie tureckých firiem, ktoré pravdepodobne pre prudké oslabenie líry nezvládnu splatiť všetky dlhy poskytnuté v eurách. Z tohto dôvodu už štvrtý deň po sebe padajú európske akciové indexy a Európska centrálna banka sa obáva o zdravie francúzskych, španielskych a talianskych bánk. Práve tieto finančné domy museli byť v minulosti zachraňované pre hospodárske problémy Grécka.

V minulosti bolo Turecko pre Spojené štáty americké strategický partner v rámci NATO. Vzájomné vzťahy sa zhoršili v roku 2016 po tom, čo turecká armáda neuspela v pokuse o štátny prevrat. Turecký prezident viní z naplánovania prevratu duchovného Fethullaha Gülena, ktorý v súčasnosti žije v americkom exile. Ďalším podozrivým je americký pastor Andrew Brunson, ktorý momentálne priamo v Turecku čelí obvineniam z pokusov o špionáž a štátny prevrat. Donald Trump dlhodobo Turecko žiadal o prepustenie Brunsona a odmietavé stanovisko bolo hlavným dôvodom zvýšenia amerických ciel voči Turecku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #USA #Turecko #obchodná vojna