Agrokomplex: hovorme viac o pôde

Slovensko zoberie tohto roku o 170-tisíc ton obilia viac ako pred rokom a pšenicu bude môcť aj exportovať. Nie každá európska krajina sa po tohtoročnej žatve poznačenej suchom a horúčavami pochváli takouto bilanciou. Po rokoch obilie dražie.

16.08.2018 18:00
debata (4)

Extrémy počasia naliehavo pripomínajú, že je najvyšší čas investovať do revitalizácie hydromelioračných systémov, ale aj domáceho šľachtenia, a vôbec do poľnohospodárskeho výskumu a vzdelania. Pri otvorení 45. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex to zdôraznil predseda vlády Peter Pellegrini.

Úspešné šľachtiteľky Báta Brezinová (vľavo) a... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Agrokomplex 2018, ocenenie Úspešné šľachtiteľky Báta Brezinová (vľavo) a Daniela Dvončová. Pšenica Kvalitas a mak Harlekýn získali ocenenie Zlatý kosák.

V posledných rokoch slovenskí politici nabádajú občanov, aby pestovali spotrebiteľský patriotizmus. Pellegrini však išiel ďalej, keď upriamil pozornosť na chlebové odvetvie z iného zorného uhla. Predstavil ho ako atraktívny priestor, kde môžu nájsť uplatnenie mladí ľudia. Na túto myšlienku nadviazali viaceré expozície. Napríklad Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum sa prezentovalo nielen novošľachtencami rôznych plodín, ale vo svojej expozícii rozložilo mikroskopy a deti mohli pozorovať vo veľkom rozlíšení bunky rastlín.

V čase, keď sa život ľudí čoraz viac vzďaľuje pôde a vôbec prírode, výstava akcentuje návrat k nej, ku skutočnému základu života. Obyčajne sa deti najviac obšmietajú na výstavisku pri moderných poľnohospodárskych strojoch a hospodárskych zvieratách, teraz ich zaujalo laboratórium, misky s čerstvo vzídenými rastlinkami aj krásne makovice novej odrody MS-Harlekýn.

Agrokomplex Nitra 2018
Agrokomplex Nitra 2018
+4Agrokomplex Nitra 2018

Z minima maximum

Nehľadiac na všetky peripetie, ktorými prešli semenárske a šľachtiteľské pracoviská po roku 1989, viaceré z nich si uchovali konkurencieschop­nosť aj po vstupe do Európskej únie. Na Šľachtiteľskej stanici v Malom Šariši vyšľachtili celú plejádu odrôd – Bergam, Major, Maratón, Gerlach aj biely mak s príznačným názvom Albín. A teraz pribudol Harlekýn.

"Je to typický potravinársky mak, ale makovica má zvýšený obsah morfínu. Kým bežné potravinárske maky ho obsahujú obyčajne do 0,5 percenta, Harlekýn až 0,9. To vlastne umožní pestovateľom dvojaké zhodnotenie maku, raz do tradičných štrúdieľ , makových závinov alebo slížov, a potom prázdnu makovicu môžu predať farmaceutickému priemyslu,“ vysvetlila jedna z tvorkýň novej odrody šľachtiteľka Beáta Brezinová.

Harlekýn získal na Agrokomplexe Zlatý kosák. Tým sa pýši aj pšenica PS Kvalitas z Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš-Pstruša neďaleko Zvolena. Je to jedna z viacerých odrôd pšenice, ktoré v poslednom období dopestovali slovenskí šľachtitelia a ponúkajú poľnohospodárom ako dobre adaptované sorty do čoraz extrémnejších klimatických podmienok. Ostatne aj tohto roku sa ukázalo, že najlepšie vzdorovali suchu odrody domáceho šľachtenia, ktoré navyše majú aj výborné kvalitatívne vlastnosti. Odtiaľ aj názov najnovšej novinky – Kvalitas.

Na výstave Agrokomplex sa začína cesta mladých... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Agrokomplex 2018, deti Na výstave Agrokomplex sa začína cesta mladých k výskumu.

Z minima maximum – tak by sa v skratke dala vyjadriť efektívnosť práce slovenských šľachtiteľov. Neoplývajú zdrojmi, a predsa dosahujú pozoruhodné výsledky. Je načase prehodnotiť priority a dávať peniaze z verejných zdrojov tam, kde naozaj prinášajú úžitok a pre spoločnosť garanciu, že krajina si uchová sebestačnosť v základných potravinách. Inak slovenské odrody maku vo veľkom pestujú českí poľnohospodári.

Aj na Slovensku sú však vynikajúci pestovatelia. V Nitre vystavuje mak farmárka Gabriela Čechovičová z Jarnej, malej dedinky neďaleko Trnavy. V jej expozícii sú však v ponuke aj makové koláče a štrúdle, niekoľko druhov čokolády s makom, maková múka i makový olej. Táto vynikajúca pestovateľka ukazuje, ako všestranne sa dá zhodnotiť taký všedný produkt, akým je mak, dnes čoraz viac chápaný nielen ako pochúťka, ale ako potravina posilňujúca zdravie.

Ostatne prichádzajú na to už aj veľké firmy. Jedna z najznámejších slovenských potravinárskych firiem Palma predstavila tri oleje z nezvyčajných plodín – tekvicový, orechový a makový. Sú lisované za studena, preto si uchovávajú vysokú nutričnú hodnotu a ľuďom prinášajú vitamíny, minerály, bielkoviny a aminokyseliny v ľahko stráviteľnej podobe. Pre Palmu je to staronový návrat na slovenský trh. Po rokoch, keď výrobu tradičných repkových olejov zabezpečovala mimo Slovenska, sa vracia s výrobou späť – najprv olejov špecialít a neskôr by sa mala oživiť aj klasická výroba repkového oleja.

Konár živiteľ praská

Každý rok počas výstavy odznieva množstvo plánov a predsavzatí. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná ohlásila, že v priebehu budúceho roka by mali do rezortu prísť zdroje v rozsahu 70 až 100 miliónov eur, ktoré by umožnili vytvoriť toľko omieľaný Rizikový, ale aj Marketingový fond slúžiaci cielene podpore výroby a predaja potravín ocenených značkou kvalita SK. Časť peňazí by mala pochádzať zo štátneho rozpočtu a druhú by mal priniesť odvod, ktorým by zaťažili obchodné reťazce.

Poľnohospodárstvo, a nielen ono, ale aj potravinárstvo sú dlhodobo podfinancované. Veď investičný dlh potravinárskeho priemyslu má hodnotu pol miliardy eur. V poslednom čase zverejnili rôzne inštitúcie správy o tom, ako upadá živočíšna výroba, rastie dovoz mäsa a hotových spracovaných výrobkov. Je to preto, lebo mnohé spracovateľské kapacity v priebehu posledných troch desaťročí prestali existovať.

Mimoriadne pálčivou sa stáva otázka kontinuity, poľnohospodárstvo potrebuje omladiť. Agrokomplex každoročne nadchne tisícky detí, ktoré by sa rady stali pestovateľmi či chovateľmi, alebo šľachtiteľmi a genetikmi. Treba však na to viac systematickej práce, nielen raz do roka na nablýskanej výstave. V tomto smere stojí za zmienku iniciatíva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá už šiesty rok organizuje podujatie Hovorme o jedle. Naozaj potrebujeme viac komunikácie o potravinách, pôde, zvieratách a rastlinách. Aby sme o pár rokov nezistili, že konár, na ktorom sedíme, sme si prepílili. Už teraz povážlivo praská.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Agrokomplex