Trump hrozí Turkom ďalšími sankciami, chce späť zadržiavaného pastora

Spojené štáty vo štvrtok pohrozili Turecku ďalšími ekonomickými sankciami, ak Ankara neprepustí zadržiavaného amerického pastora Andrewa Brunsona, informovala agentúra Reuters.

17.08.2018 10:31
debata (1)

Vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO, sa ďalej zhoršujú po vzájomnom zavedení sankcií na tovary. Turecká líra ale v piatok napriek tomu spevňuje.

Branson je v Turecku zadržiavaný už takmer dva roky pre údajné väzby na politické zoskupenia, ktorá Ankara viní z organizácie nevydareného puču pred dvoma rokmi. Spor o jeho prepustení sa vyhrotil natoľko, že viedol až k prepadu tureckej líry, ktorá od januára k doláru stratila zhruba tretinu svojej hodnoty.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok na twitteri napísal, že Spojené štáty za prepustenie pastora „nič platiť nebudú“. Americký minister financií Steven Mnuchin na štvrtkovom zasadnutí kabinetu prezidenta uistil, že sankcie sú pripravené pre prípad, že Brunson prepustený nebude.

Turecká líra napriek tomu začala piatkové obchodovanie rastom, krátko po 09:00 SELČ dolár voči nej strácal asi 0,6 percenta na 5,78 líry za dolár. Na začiatku týždňa pritom krátko stúpol až nad sedem lír. Finančné trhy v Turecku budú budúci týždeň zatvorené kvôli miestnym sviatkom. Minister financií Berat Albayrak vo štvrtok uviedol, že Turecko vyjde zo súčasnej krízy silnejšie a že tamojšie banky sú zdravé a silné.

Spojené štáty minulý týždeň zaviedli sankcie voči tureckým ministrom vnútra a spravodlivosti a zdvojnásobili clá na dovoz ocele a hliníka z Turecka. Ankara v reakcii na to zdvojnásobila clo na dovoz niektorého amerického tovaru, vrátane osobných áut, alkoholu či tabaku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Turecko