Ratingové agentúry zhoršili hodnotenie Turecka

Medzinárodná ratingové agentúry Standard & Poor's a Moody's v piatok znížili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka o jeden stupeň. Ratingy sa tak dostali hlbšie do špekulatívneho pásma.

18.08.2018 00:00
debata (3)

Turecko sa teraz potýka s menovou krízou, za ktorou sú okrem iných záležitostí aj napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

Moody's znížila turecký rating na úroveň BA3 z doterajšej známky Ba2. Poukázala napríklad na zníženú predvídateľnosť politických krokov Turecka a vyjadrila obavy o nezávislosť tureckej centrálnej banky. Výhľad ratingu Moody's zmenila na negatívny, čo signalizuje, že by v dohľadnej dobe mohla prikročiť k ďalšiemu zhoršeniu ratingovej známky.

S&P znížila rating Turecka na B+ z BB-. Upozornila na mimoriadnu vrtkavosť tureckej líry a predpovedala, že tureckú ekonomiku v budúcom roku čaká recesia. Výhľad ratingu však zostal stabilný, čo naznačuje, že agentúra s ďalšou zmenou ratingovej známky v najbližšej dobe nepočíta.

Turecká líra od začiatku tohto roka stráca voči doláru takmer 40 percent. Okrem sporov s USA tlačia líru nadol aj obavy z rastúceho vplyvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výziev k znižovaniu úrokových sadzieb napriek vysokej inflácii.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Turecko