Euroval vyzval Grécko, aby pokračovalo v reformách

Záchranný fond eurozóny vyzval Grécko deň pred jeho vystúpením z tretieho záchranného programu, aby ďalej dodržiavalo prísne podmienky, na ktorých sa dohodlo s veriteľmi.

19.08.2018 16:45
debata (1)

„Sme veľmi trpezlivým veriteľom,“ povedal Klaus Regling, generálny riaditeľ Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) v nedeľu v rozhovore pre noviny Ethnos. Upozornil ale, že ESM chce, aby mu Atény splatili dlhy, preto bude veľmi pozorne sledovať vývoj v Grécku.

Grécko sa chystá vystúpiť z tretieho a posledného záchranného programu v pondelok 20. augusta.

Krajina sa v roku 2010 ocitla na pokraji bankrotu a musela požiadať o pomoc partnerov v eurozóne a Medzinárodný menový fond (MMF). Medzinárodní veritelia poskytli Grécku tri záchranné úvery v celkovej výške 289 miliárd eur. Atény museli na oplátku zaviesť prísne reformy a úsporné opatrenia vrátane zníženia sociálnych dávok a zvýšenia daní a zaviazať sa, že ich budú dodržiavať, kým neozdravia verejné financie.

„Členské štáty ESM a samotný ESM ako inštitúcia berú záväzky veľmi vážne,“ povedal Regling pre Ethnos a portál News 24/7.

„Určite existuje oveľa viac dôvery (v Grécko) ako pred niekoľkými rokmi. Ale v prípade niektorých členských štátov dôvera ešte nebola úplne obnovená,“ dodal.

Šéf ESM uviedol, že je „presvedčený“ o schopnosti Grécka znova si získať dôveru. Poukázal pritom na súhlas vlády v Aténach so stálym dohľadom nad reformami a pokrokom v ekonomike, a s návštevami odborníkov od veriteľov každé tri mesiace.

Jannis Stournaras, bývalý grécky minister financií a súčasný riaditeľ tamojšej centrálnej banky povedal, že Atény musia naďalej presadzovať reformy a úsporné kroky vrátane ďalšieho znižovania dôchodkov, ak chcú mať prístup na finančné trhy a s nižšími úrokovými sadzbami.

„Máme pred sebou ešte dlhú cestu,“ povedal Stournaras v nedeľu pre noviny Kathimerini.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euroval