Centrálny štátny nákup Čechom nefunguje, skonštatovali kontrolóri

Centrálny nákup štátu po štyroch rokoch od spustenia nefunguje a neprináša očakávané úspory. Takmer nikto tiež nevyužíva nástroj pre zber požiadaviek z celej štátnej správy. Nevyhovuje požiadavkám zadávateľov. Vyplýva to z pondelkovej správy českého Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý preveril centralizované verejné obstarávanie v štátnej správe v Českej republike v rokoch 2014 až 2017.

20.08.2018 08:33
debata (1)

V súčasnej dobe sú používané dva systémy. Cez jeden z nich nakupujú ministerstva pre seba a organizácie, ktoré pod ne spadajú. Predpokladalo sa, že jeho prostredníctvom budú ročne zadávané zákazky za viac ako 45 miliárd českých korún. V roku 2016 to však bolo len 8,2 miliardy korún, viac ako polovicu z toho tvorili zákazky ministerstva vnútra. Takzvaný Centrálny nákup štátu potom majú ministerstvá financií a vnútra využívať na nákupy pre celú štátnu správu.

Používanie Centrálneho nákupu štátu je dobrovoľné. Počas jeho fungovania v ňom bola zadaná len zákazka na nákup kancelárskeho papiera za 118 miliónov korún. Z tej sa do konca roku 2017 vyčerpalo 40 percent. „Niektoré rezorty totiž ďalej nakupovali kancelársky papier od svojich predchádzajúcich dodávateľov, pretože bol lacnejší než papier získaný v súťaži cez Centrálny nákup štátu,“ uviedol NKÚ.

Vláda predpokladala, že centralizované zadávanie prinesie výrazné úspory, zníži administratívu a zefektívni nákupy. Úspory sú však podľa kontrolórov skreslené, iné prínosy sa nesledujú. Napríklad centralizovaný nákup softvérových produktov je podľa NKÚ efektívnejšie. „Je totiž rýchly, jednoduchý a umožňuje využiť odbornú podporu centrálneho zadávateľa, ktorým je ministerstvo vnútra,“ uviedol úrad.

Technickú podporu pre zber požiadaviek z celej štátnej správy mal poskytovať Národný elektronický nástroj (NEN). Od jeho spustenia v roku 2014 ho ale podľa NKÚ takmer nikto nevyužíva, pretože nefunguje tak, ako požadujú centrálni zadávatelia.

Jeho využitie je možné vyhodnotiť podľa údajov o obstarávaní uverejnených vo vestníku verejného obstarávania. „Ministerstvo pre miestny rozvoj ale nemá k dispozícii údaje z vestníku v rozsahu a štruktúre, ktoré by umožňovali takéto vyhodnotenie vykonať. A to aj napriek tomu, že je správcom informačného systému, ktorého je vestník verejného obstarávania súčasťou,“ upozornili kontrolóri. Ministerstvo je tak vraj závislé na dodávateľovi systému a za získanie takýchto údajov by mu muselo zaplatiť.

Ministerstvo pre miestny rozvoj v reakcii uviedlo, že vo vestníku sú uverejňované informácie vo štandardných formulároch vychádzajúcich z nariadenia Európskej komisie. Ministerstvo ich muselo zaviesť do vestníku bez úprav či doplnenie. Podobu formulárov schválila aj vyhláška legislatívnej rady vlády.

„NKÚ navyše v medzirezortnom pripomienkovom konaní nevzniesol žiadnu požiadavku na rozšírenie či doplnenie dát,“ povedal hovorca ministerstva Vilém Frček.

Podľa neho nie je pravda, že ministerstvo je závislé na dodávateľovi systému vestníku alebo Informačného systému o verejnom obstarávaní. „Vestník obsahuje iba tie dáta, ktorá primárne využívajú dodávatelia, ktorí hľadajú obchodné príležitosti vo vyhlásených verejných obstarávaní,“ dodal hovorca.

Ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová (ANO) uviedla, že pre štátne úrady už platí povinné využívanie NEN. „Vďaka tomu očakávame, že začnú oveľa viac používať aj aplikáciu pre centrálne nákupy a tým ušetria,“ oznámila. Teraz ministerstvo pre miestny rozvoj v spolupráci s ministerstvami financií a vnútra aktualizuje požiadavky, aby bola aplikácia pre zadávateľa komfortnejšia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #verejná správa #centrálne obstarávanie