Západoslovenská energetika kúpila paroplyn Malženice

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE), v ktorej má štát 51-percentný podiel, kúpila od nemeckej spoločnosti E.ON paroplynovú elektráreň Malženice.

20.08.2018 16:12
debata

„Na základe dohody a konzultácií oboch svojich akcionárov sme kúpili do svojho portfólia 100-percentný podiel v obchodnej spoločnosti prevádzkujúcej paroplynovú elektráreň Malženice. Tomuto kroku predchádzala investorská analýza z pohľadu technických, právnych a finančných aspektov. Rozhodnutie o akvizícii vychádza zo strategického významu paroplynovej elektrárne pre celú elektrizačnú sústavu SR,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Štát počíta s malženickým paroplynom vo svojich všetkých energetických stratégiách. V rámci analýzy v elektrárni prebehla v mesiacoch máj a jún tohto roku testovacia prevádzka. Tá podľa Dobošovej preukázala, že výrobný zdroj je v plnej miere pripravený na plnú prevádzku. Kedy by mohli elektráreň neďaleko Trnavy uviesť do prevádzky, však nespresnila. „Testovacia prevádzka prebehla pod dohľadom renomovaných európskych spoločností, ktorá preukázala, že výrobný zdroj je v plnej miere pripravený na plnú prevádzku. Momentálne je však predčasné sa vyjadrovať k presnému termínu spustenia,“ doplnila Dobošová.

Západoslovenskí energetici v súčasnosti sledujú vývoj cien komodít na trhoch. Nevedia preto v súčasnosti povedať, akým spôsobom budú paroplyn v Malženiciach prevádzkovať. „Na stole je niekoľko možností, o ktorých rokujeme s viacerými energetickými hráčmi, keďže Malženice predstavujú vhodný výrobný zdroj na poskytovanie podporných služieb, prípadne bilancovanie portfólia. Elektráreň Malženice je zároveň možné využiť pri zabezpečovaní stability dodávky a celej siete napríklad v súvislosti s expanziou obnoviteľných zdrojov a prípadných nepredvídateľných situácií v elektrizačnej sústave či výrobe,“ dodala Dobošová.

Spoločnosť E.ON prerušila prevádzku paroplynovej elektrárne Malženice na jeseň v roku 2013. Dôvodom bola jej nerentabilnosť. „Súčasná priaznivejšia situácia na komoditnom trhu umožňuje úvahy o jej opätovnom uvedení do prevádzky,“ konštatovala Dobošová.

Paroplynová elektráreň Malženice bola uvedená do prevádzky v roku 2010. Má inštalovaný výkon 436 megawattov. Pôvodná výška investície bola 430 miliónov eur. Pre nepriaznivé cenové podmienky na trhu bola elektráreň v októbri roku 2013 zakonzer­vovaná. Jej technológia bola v prevádzke približne 11 tisíc hodín.

Paroplynová elektráreň patrí medzi veľmi flexibilné zdroje s rýchlym štartom, ktorý je veľmi vhodný pre operatívne vyrovnávanie a regulovanie prenosovej sústavy. „Vzhľadom na inštalovaný výkon má tento zdroj jedinečnú pozíciu a význam v rámci energetickej sústavy SR, aj ako back-up pre jeden blok jadrovej elektrárne,“ uzavrela Dobošová.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Malženice #Západoslovenská energetika #paroplyn