Turecko si vo WTO sťažuje na nové americké clá

Turecko podalo vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Spojené štáty pre ďalšie clá na dovoz tureckej ocele a hliníka. Oznámila to v pondelok WTO, ktorá má za úlohu dohliadať na rovnaký prístup na otvorenom trhu.

20.08.2018 19:50
debata (7)

Turecko podalo vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Spojené štáty pre ďalšie clá na dovoz tureckej ocele a hliníka. Oznámila to v pondelok WTO, ktorá má za úlohu dohliadať na rovnaký prístup na otvorenom trhu.

Zdvojnásobenie ciel na dovoz tureckej ocelí a hliníka ohlásil tento mesiac americký prezident Donald Trump. Je to odveta za súdny proces s americkým evanjelickým pastorom Andrew Brunsonom žijúcim v Turecku, ktorého Ankara obviňuje z terorizmu. Clo na tureckú oceľ tak po novom stúplo na 50 percent a na hliník na 20 percent.

Spor s USA prehĺbil krízu na tureckých finančných trhoch. Turecká líra od začiatku tohto roka stratila voči doláru takmer 40 percent. Okrem sporov s USA tlačia líru nadol aj obavy z rastúceho vplyvu prezidenta Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výziev na znižovanie úrokových sadzieb napriek vysokej inflácii.

Medzinárodne ratingové agentúry Standard & Poor's a Moody's preto v piatok znížili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka o jeden stupeň.

Spojené štáty sú najväčším dovozcom ocele na svete. Turecko je šiestym najväčším importérom ocele do USA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #obchodná vojna #clá