Trump obvinil Čínu aj Európsku úniu z menových manipulácií

Americký prezident Donald Trump v rozhovore s agentúrou Reuters obvinil Európsku úniu a Čínu z menových manipulácií. Vyhlásil tiež, že sa mu nepáči ani zámer americkej centrálnej banky Fed zvyšovať úrokové sadzby.

20.08.2018 23:01
debata (9)

V rozhovore sa venoval aj sociálnym sieťam, ku ktorým povedal, že je veľmi nebezpečné, keď spoločnosti ako Facebook či Twitter regulujú obsah na svojich platformách.

Fed by mal byť podľa Trumpa ústretovejšie. „Nie som nadšený zo zvyšovania úrokových sadzieb, nie, nie som nadšený,“ povedal prezident. Dodal, že ak v tejto politike bude Fed pokračovať, bude centrálnu banku kritizovať. To sa ihneď odrazilo poklesom dolárového indexu na burze.

Fed chce úrokové sadzby tento rok zvýšiť štyrikrát, zatiaľ tak urobil v marci a v júni. Ďalšie zvýšenie analytici očakávajú v septembri.

Trump sa v rozhovore opäť kriticky vyjadril o menovej politike EÚ a Číny. Povedal, že Číňania manipulujú s juanom a Európania s eurom. Dodal, že keď USA uvalili clá na dovoz čínskeho tovaru, Čína umelo znížila hodnotu svojej meny.

Pokiaľ ide o vývoj obchodných rokovaní s Pekingom, od vzájomných rozhovorov zvolaných na tento týždeň do Washingtonu veľa neočakáva. Povedal tiež, že nemá žiadny časový rámec na ukončenie obchodného sporu.

O európskej menovej politike kriticky hovoril Trump v minulosti opakovane. Trumpov obchodný poradca Peter Navarra napríklad tento rok vyhlásil, že Nemecko slabé euro využíva na úkor Spojených štátov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová následne uviedla, že Berlín na menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) nemá žiadny vplyv.

Na adresu Turecka Trump povedal, že mu nemieni akokoľvek ustupovať, aby získal prepustenie amerického pastora Andrewa Brunson, ktorý v Turecku čelí obvineniu z terorizmu a špionáže. Dodal, že si nerobí starosti z toho, či odvetné americkej sankcie proti Turecku poškodí európsku ekonomiku.

„Myslím si, že je veľmi smutné to, čo Turecko robí. Robí strašnú chybu. Žiadne ústupky nebudú,“ povedal.

Trump povedal, že sa domnieval, že s tureckým prezidentom Recep Erdoganom uzavrel dohodu, podľa ktorej Turecko prepustí pastora výmenou za americkú pomoc s oslobodením tureckej herečky Ebry Özkanovej. Tú zadržal Izrael s obvinením, že pašovala peniaze a materiál pre palestínskych radikálov z hnutia Hamas.

„Tú osobu som pre neho (Erdogana) získal. Očakávam od neho, že toho naozaj nevinného a skvelého muža, skvelého otca a skvelého kresťana, pustí z Turecka,“ uviedol Trump. Özkanovú Izrael deportoval v polovici júla. Židovský štát tiež potvrdil, že o jej prepustenie Trump požiadal. Ankara však odmieta, že by súhlasila s dohodou, ktorú spomína Trump.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Európska únia #Čína #USA #Donald Trump #obchodná vojna