Pri chaotickom brexite sa Britom môžu rýchlo minúť lieky

Nemocniciam vo Veľkej Británii sa môžu minúť lieky v prípade neriadeného, chaotického brexitu bez dohody. Upozornila na to súkromná skupina, ktorá zastupuje ostrovné nemocnice a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti - NHS Provider.

21.08.2018 13:46
debata (5)

Uviedla tiež, že nedostatočná komunikácia zo strany vlády, zlá koordinácia ministrov a šéfov systému zdravotnej starostlivosti (NHS) môže mať za následok, že zdravotníctvo nebude pripravené na brexit bez dohody.

V liste adresovanom vedúcim predstaviteľom zdravotníctva, ktorý v utorok získali a zverejnili noviny Times, generálny riaditeľ skupiny nemocníc Chris Hopson napísal, že by bolo efektívnejšie vypracovať krízové plány na celonárodnej úrovni.

Podľa Hopsona neúspech na rokovaniach a odchod Británie z Európskej únie (EÚ) bez dohody môže zasiahnuť „celý dodávateľský reťazec liečiv“. A „ohroziť“ aj občanov EÚ, pracovnú silu, na ktorú sa britské zdravotníctvo spolieha.

Chaotický brexit môže ovplyvniť koordináciu v oblasti verejného zdravia a kontroly chorôb, varuje Hopson v liste, ktorý v piatok poslal šéfovi NHS England Simonovi Stevensovi a šéfovi NHS Improvement Ianovi Daltonovi.

Hopson poukázal na fakt, že pravdepodobnosť neriadeného alebo tvrdého brexitu „s minimálnym regulačným zosúladením“ sa zvyšuje. A pokiaľ toto riziko pretrváva, je dôležité, aby zdravotníctvo pripravilo krízové plány. Niektorí členovia združenia nemocníc sa už pokúsili vypracovať takéto plány, ale narazili na problém, pretože určité aktivity sa jednoznačne najlepšie realizujú na národnej úrovni, dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit