USA si pochvaľujú obnovené protiiránske sankcie

Obnovené americké sankcie proti Iránu sú oveľa účinnejšie, ako sa očakávalo, aj napriek pokračovaniu aktivít arabského štátu v regióne. Uviedol to John Bolton, poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť.

22.08.2018 11:15
debata (6)

Trumpova administratíva tento mesiac obnovila sankcie proti Teheránu. USA sa stiahli z jadrovej dohody, ktorú šesť mocností uzatvorilo s Iránom v roku 2015. Washington ju však považuje za nedostatočnú na to, aby zabránila Teheránu získať prostriedky na výrobu atómovej bomby. Americký obrat pobúril Irán.

„Dovoľte mi jasne povedať, že opätovné zavedenie sankcií má podľa nášho názoru významný vplyv na ekonomiku Iránu aj na verejnú mienku,“ povedal Bolton počas návštevy Izraela.

Iránsku ekonomiku sužuje vysoká nezamestnanosť a inflácia. Jeho mena rial od apríla stratila polovicu svojej hodnoty. Opätovné zavedenie sankcií môže situáciu ešte zhoršiť.

Tisíce Iráncov protestovali v ostatných týždňoch proti výraznému nárastu cien niektorých potravín, nedostatku pracovných miest a korupcii v štáte. Protesty proti stúpajúcim životným nákladom sa často zmenili na protivládne zhromaždenia.

„Myslím si, že vplyvy, ekonomické vplyvy, sú určite silnejšie, ako sme očakávali,“ povedal Bolton. Irán však pohrozil blokádou strategickej úžiny, ktorou sa prepravuje ropa tankermi z tejto oblasti, v reakcii na výzvu Trumpovej vlády na úplný zákaz vývozu ropy z Iránu.

Washington uvalil v auguste nové sankcie proti Iránu zamerané na obchod so zlatom a inými drahými kovmi, nákup amerických dolárov a automobilový priemysel. Trump avizoval, že v novembri USA uvalia ďalšie a prísnejšie sankcie proti Teheránu, ktoré sa zamerajú na predaj iránskej ropy a bankový sektor.

Nemecko vyzvalo Európu, aby zaviedla platobné systémy nezávislé od Spojených štátov, ak chce zachrániť jadrovú dohodu v Iráne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie