Čína bude rokovať s USA, Trump žiadny pokrok neočakáva

Zástupcovia čínskeho ministerstva obchodu plánujú v stredu pokračovať so svojimi americkými partnermi v rokovaniach o obchode. Už teraz ale nové rozhovory zatieňujú vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že reálny pokrok neočakáva.

22.08.2018 12:12
debata (2)

Rokovania zástupcov Číny a USA by mali stanoviť rámec pre ďalšie rozhovory v situácii, keď sa obchodné vzťahy medzi štátmi zhoršujú a krajiny zavádzajú jedna voči druhej vysoké dovozné clá. Trump pohrozil, že uvalí dovozné clá prakticky na všetok čínsky dovoz do USA, ktorého hodnota sa odhaduje na zhruba 500 miliárd USD (434,71 miliardy eur) ročne, dokiaľ Peking nesplní požiadavky USA v otázke duševného vlastníctva a prístupu k americkým firmám.

Dvojdňové rozhovory vo Washingtone predstavujú prvé oficiálne rokovania o obchode medzi Čínou a USA od stretnutia amerického ministra obchodu Wilbura Rossa s čínskym vicepremiérom Liou Che v Pekingu na začiatku júna. Po predchádzajúcich rozhovoroch v máji bol Peking presvedčený, že dostal od USA ubezpečenie, že clá sú zažehnané. Neprešlo však ani 10 dní a Biely dom oznámil, že v príprave sankčných opatrení pokračuje.

Čo sa týka najnovších rokovaní, Čína uviedla, že dúfa v „pokojné rozhovory na báze dôvery s cieľom dospieť k dobrému výsledku“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna