Maas vyzval Európu, aby sa finančne odstrihla od USA

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval Európu, aby posilnila svoju finančnú nezávislosť od Spojených štátov a vytvorila nezávislé platobné kanály. Nemecká kancelárka Angela Merkelová reagovala, že Maasove názory nie sú spoločné návrhy vlády a tiež poznamenala, že pokiaľ ide o medzinárodné platobné systémy, je nevyhnutné úzke partnerstvo so Spojenými štátmi.

22.08.2018 14:08 , aktualizované: 17:08
debata (62)

Maas v článku pre denník Handelsblatt v stredu povedal, že v návrhu na budúce „vyvážené partnerstvo“ s USA by Európa mala mať aj „vyvážený podiel zodpovednosti“ a byť protiváhou, keď USA prekročia „červenú čiaru“.

Maas uviedol, že USA a Európa sa začali vzďaľovať už pred nástupom Donalda Trumpa do funkcie. Kritizoval však aj nedávne rozhodnutia amerického prezidenta, ako napríklad stiahnutie USA z iránskej jadrovej dohody. Nemecko, Francúzsko a Británia, európski signatári dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015, sľúbili, že ju udržia pri živote.

„V tejto situácii je strategicky dôležité, aby sme jasne povedali Washingtonu: Chceme spolupracovať, ale nedovolíme vám, aby ste konali poza náš chrbát v náš neprospech,“ napísal Maas. „Preto bolo správne právne chrániť európske spoločnosti pred sankciami. Preto je nevyhnutné posilniť európsku autonómiu vytvorením platobných kanálov nezávislých od USA, vytvorením európskeho menového fondu a vytvorením nezávislého platobného systému SWIFT,“ doplnil.

Ďalšie podrobnosti šéf nemeckej diplomacie nezverejnil. SWIFT je systém, ktorý dohliada na medzinárodné bankové prevody. Okrem toho sa v Európskej únii (EÚ) už dlhšie hovorí o modernizácii záchranného fondu, ktorý vznikol počas dlhovej krízy v eurozóne, a jeho transformácii na plnohodnotný európsky menový fond.

Maas tiež skonštatoval, že každý deň pokračovania dohody s Iránom je lepší ako riziko extrémne výbušnej krízy, ktorá by sa mohla vynoriť na Blízkom východe. Dodal, že Európa musí „odhaľovať falošné správy“, ako napríklad – čo je dlhodobý argument Nemecka – že ak sa obchodná bilancia neobmedzí len na tovar, ale zahrnie aj služby, EÚ vykáže s USA obchodný deficit, nie prebytok.

Merkelová: Názory Maasa nie sú návrhmi vlády

Návrhy nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa na nové usporiadanie partnerstva so Spojenými štátmi sú dôležitým príspevkom, nejde však o spoločný návrh spolkovej vlády. Podľa agentúry DPA tak dnes reagovala kancelárka Angela Merkelová na článok šéfa diplomacie k tejto téme, ktorý vyšiel v denníku Handelsblatt.

Merkelová už skôr opakovane povedala, že USA viac nie sú spoľahlivý partner, a Európa preto musí prevziať viac vlastnej zodpovednosti. Je podľa nej ale dôležité v každom prípade ponechať otvorené dvere pre návrat USA do medzinárodných dohôd.

Tiež poznamenala, že pokiaľ ide o medzinárodné platobné systémy, je nevyhnutné úzke partnerstvo so Spojenými štátmi.

Spojené štáty dali vlani Organizácii Spojených národov najavo zámer odstúpiť od parížskej globálnej dohody o ochrane klímy, ktorý budú môcť realizovať najskôr v roku 2020. Tento rok v máji odstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, ktorej udržanie si želajú ostatní signatári vrátane Európskej únie.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Angela Merkelová #Heiko Maas #obchodná vojna