Platy pre štvrť milióna ľudí výrazne stúpnu, pozrite si nové tarifné tabuľky

Tabuľkové platy pre 229-tisíc zamestnancov verejnej správy sa od januára výrazne zvýšia. V súčasnosti najnižšia platová tarifa v základnej tabuľke dosahuje 246,50 eura a v osobitnej tabuľke 231 eur a po novom bude od januára 520 eur.

22.08.2018 15:50
žena, upratovanie, upratovačka, žena v domácnosti Foto:
Nárast tarifných platov sa týka napríklad upratovačiek.
debata (83)

Doteraz zamestnávateľ tarify dorovnáva doplatkami do výšky minimálnej mzdy. Po novom by sa to už diaľ nemalo. Najnižšia platová tarifa má totiž od začiatku budúceho roka predstavovať 520 eur, čo zodpovedá ministerstvom práce navrhovanej minimálnej mzde na Slovensku na rok 2019.

Ak zamestnancovi v najnižšej platovej tarife zostane osobný príplatok na úrovni tohto roka, výsledná mzda sa mu môže výrazne zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú v stredu schválila vláda. „Reálne príde k výraznému navýšeniu platu každého zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme,“ uviedol Úrad vlády SR ako predkladateľ návrhu. Je však otázne, či všetky jednotlivé zložky verejnej správy budú mať dostatok financií, aby pri vyšších tarifných platoch zachovali ľuďom príplatky. Výhodou je, že štátu aj samosprávam výrazne rastú príjmy vďaka rastu zamestnanosti a následnému lepšiemu výberu daní.

Základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme (v eurách mesačne)

zväčšiť
tarify zamestnancov vo verejnom záujme 2019

Štát dá na platy viac o 255 miliónov eur

Nový systém odmeňovania vo verejnej správe si v budúcom roku vyžiada 255,5 mil. eur, z toho 124,8 mil. eur má ísť zo štátneho rozpočtu, takmer 93 mil. eur z rozpočtov miest a obcí a 37,7 mil. eur predstavuje dosah na vyššie územné celky.

Štát a samosprávy ešte v júni uzavreli s Konfederáciou odborových zväzov SR kolektívnu zmluvu pre pracovníkov v štátnej a vo verejnej službe na rok 2019 a aj na rok 2020. Podľa dohody porastú v budúcom roku a tiež v roku 2020 platy zamestnancov vo verejnej sfére každý rok o 10 %. „To znamená desať percent v roku 2019 a desať percent v roku 2020. S tým, že pre rok 2019 sme sa dohodli na zmene zákona o verejnej službe, a táto zmena, toto navýšenie taríf, sa premietne do nových platových tabuliek, ktoré sú prílohou k tomuto zákonu. A v roku 2020 sa to 10-percentné navýšenie bude rátať už z týchto nových, zvýšených platových taríf,“ vysvetlil ešte v júni štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov (v eurách mesačne)

zväčšiť
Platové tarify pedagogických zamestnancov

Niektoré tabuľky sa zlúčia

Niektoré tabuľky pre verejných zamestnancov sa majú od budúceho roka zlúčiť. „Zamestnanci zaradení do základnej stupnice, do osobitnej stupnice a zdravotnícki zamestnanci budú odmeňovaní podľa jednotnej tabuľky,“ informuje Úrad vlády. Táto jednotná tabuľka sa má používať aj na výpočet tarifného platu zamestnancov v zahraničí. V jednotnej tabuľke sa má znížiť počet platových tried z terajších 14 na 11, pričom sa zlučuje prvých šesť platových tried do troch (1+2, 3+4 a 5+6), so súčasným zohľadnením kvalifikačných predpokladov ustanovených pre jednotlivé platové triedy.

Osobitná stupnica platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov (v eurách mesačne)

zväčšiť
Osobitná stupnica platových taríf učiteľov vysokých škôl

Na tento návrh má nadväzovať legislatívna zmena, ktorá sa dotkne katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme a katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme.

Nová základná tabuľka sa nemá vzťahovať na pedagogických a odborných zamestnancov, vysokoškolských učiteľov a vedeckých a vývojových zamestnancov. V prípade týchto skupín zamestnancov rezort školstva navrhol naďalej ponechať dve platové tabuľky, pričom podľa jednej tabuľky budú odmeňovaní pedagogickí a odborní zamestnanci.

Druhá tabuľka určuje osobitnú stupnicu platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov. „Táto stupnica platových taríf je výsledkom začlenenia výskumných a vývojových zamestnancov do osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl,“ objasnil Úrad vlády.

Vzhľadom na pomerne vysoký počet zamestnancov s praxou prevyšujúcou súčasné 32-ročné obmedzenie započítanej praxe, spôsobený stále sa zvyšujúcim vekom odchodu do dôchodku, budú podľa Úradu vlády doplnené dva nové platové stupne s novým obmedzením na 40 rokov.

Platové tarify štátnych zamestnancov (v eurách mesačne)

Štátni zamestnanci
Platová trieda Platová tarifa
1. 480,00
2. 505,00
3. 589,50
4. 625,00
5. 704,50
6. 754,50
7. 856,00
8. 973,50
9. 1107,50

Zdroj: www.rokovania.sk

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #mzdy #tarifné platy #tabuľkové platy