Hunt: Trump je nadšeným priaznivcom obchodnej dohody Británie a USA

Americký prezident Donald Trump je nadšeným zástancom dohody o voľnom obchode medzi USA a Britániou po britskom odchode z Európskej únie.

22.08.2018 21:52
debata

Vyhlásil to v stredu britský minister zahraničia Jeremy Hunt po rokovaní so svojím americkým náprotivkom Mikom Pompeom. Rozhovory podľa Hunta potvrdili, že po brexite, pri ktorom Trump podporuje jeho tvrdšie varianty, bude partnerstvo oboch tradičných spojencov ešte silnejšie.

„Naše rozhovory ukázali skutočné nadšenie americkej administratívy na čele s prezidentom pre dosiahnutie britsko-americkej dohody o voľnom obchode čo najskôr po našom odchode z EÚ, z čoho budú profitovať podniky na oboch stranách Atlantiku,“ uviedol podľa televízie ITV Hunt po rokovaní vo Washingtone.

Trump ešte v júli pripustil, že žiadna dohoda sa nemusí uzavrieť, ak si Británia ponechá tesné obchodné väzby na úniu. Reagoval tým na rozhodnutie britskej premiérky Theresy Mayovej prikloniť sa k menej ráznej variante brexitu, po ktorom rezignoval na svoju funkciu bývalý šéf diplomacie Boris Johnson a na jeho miesto nastúpil Hunt. Pri následnom stretnutí s Mayovom však Trump hovoril o možnej dohode ako o „neuveriteľnej príležitosti“.

Hunt rokoval v USA aj o prístupe Západu k Rusku, proti ktorému sa Británia v súvislosti s otravou bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala snaží presadiť ďalšie európske sankcie.

„Sme nesmierne vďační za solidaritu, ktorú preukázali USA, keď stáli po našom boku po neospravedlniteľnom použití chemickej zbrane tento rok v Salisbury,“ uviedol v stredu Hunt s odkazom na útok, ktorý Británia pripisuje Rusom, čo Moskva odmieta.

debata chyba