Bulhari schválili akčný plán pre euro

Bulharská vláda schválila akčný plán prijatia eura. Krajina by podľa neho mala do konca júna budúceho roka vstúpiť do mechanizmu výmenných kurzov ERM-2, teda do takzvanej čakárne na členstvo v eurozóne a bankovej únii.

23.08.2018 07:20
debata (15)

O vstup do ERM-2, kde krajina musí vydržať dva roky pred prijatím eura, Bulharsko požiadalo v júli tohto roku.

Všeobecne platí, že pred prijatím eura sa daná krajina musí zapojiť do ERM-2, čo znamená, že musí dva roky udržiavať kurz domácej meny k euru v povolenom fluktuačnom pásme od stanoveného stredného kurzu. Až potom môže zaviesť euro.

Bulharská mena leva je na vývoj kurzu eura naviazaná už dlhší čas. Bulharsko sa však stane prvou krajinou, ktorá nie je členom eurozóny, ale chce byť v bankovej únii. To Európskej centrálnej banke (ECB) umožní sledovať správanie najväčších bulharských bánk.

Bulharsko, ktoré sa stalo členom EÚ v roku 2007, už splnilo všetky oficiálne kritériá pre prijatie eura. Má rozpočtový prebytok, nízky dlh a dlhodobé úrokové sadzby aj miernu infláciu. Je však najchudobnejším členom únie, hrubý domáci produkt (HDP) na osobu je približne 49 percent európskeho priemeru. Podľa mnohých názorov je na vine korupcia.

Aby Sofia posilnila svoje šance, musí ešte zlepšiť makrofinančný rámec, posilniť dohľad nad nebankovým finančným sektorom, vrátane dôchodkových fondov a poisťovacích firiem, a ďalej pracovať na boji proti praniu špinavých peňazí. Musí tiež zlepšiť právne predpisy v prípade konkurzov a vypracovať pozmeňovacie návrhy zákonov v súvislosti so vstupom do eurozóny a bankovej únie.

Očakáva sa, že ECB pred schválením vstupu Bulharska do bankovej únie uskutoční hodnotenie kvality majetku bánk a záťažové testy bánk. Celý proces prijatia by mohol trvať rok, ale môže byť aj dlhší.

Eurozóna má v súčasnosti 19 členov. Naposledy jej radu rozšírila Litva, ktorá prijala euro začiatkom roku 2015.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Bulharsko