ECB: Spomalenie ekonomiky eurozóny je dočasné

Spomalenie hospodárskeho rastu eurozóny je podľa predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) iba dočasným výkyvom.

23.08.2018 16:11
debata

Podľa záznamu z júlového zasadania, ktorý banka zverejnila vo štvrtok, sa predstavitelia ECB domnievajú, že akékoľvek zmiernenie produkcie „bude v podstate dočasné“. Upozornili však, že napätie v globálnom obchode predstavuje riziko pre ich prognózu.

Medzikvartálny ekonomický rast eurozóny sa v prvom štvrťroku spomalil na 0,4 percenta z úrovne 0,7 percenta, na ktorej bol počas posledných troch mesiacov vlaňajška. V druhom štvrťroku medzikvartálny hospodársky rast eurozóny zostal na úrovni o 0,4 percenta. Tvorcovia menovej politiky na minulomesačnom zasadaní hodnotili rast ekonomiky ako „široko založený“ s podporou zo strany „silnej spotreby“. ECB zároveň viac verí, že v nadchádzajúcich mesiacoch dosiahne svoj cieľ, a to udržateľnú mieru inflácie tesne pod úrovňou 2 percentá.

Zlepšovanie inflácie je hlavným dôvodom, pre ktorý ECB oznámila ukončenie programu stimulov v závere tohto roka. Banka však uviedla, že úrokové sadzby ponechá dlhšie obdobie na rekordne nízkych úrovniach s cieľom podporiť zotavovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna