Nové tabuľky môžu ľuďom razantne zvýšiť príjmy

Tabuľkové platy pre štvrť milióna zamestnancov vo verejnej a v štátnej správe sa od januára výrazne zvýšia. Všetky tarify budú už nad 520 eur, čo je očakávaná úroveň budúcoročnej minimálnej mzdy a zamestnávatelia tak nízke platy nebudú musieť vyrovnávať príplatkami. Všetky tarify, ktoré už prešli vládou, by sa navyše po schválení v parlamente mali podľa zistení Pravdy ešte zdvihnúť o 10 percent.

24.08.2018 13:00
Skolnik Foto: ,
V prípade zachovania súčasných odmien môžu platy výrazne stúpnuť napríklad aj školníkom.
debata (5)
V prípade, že by zamestnávatelia nemenili ľuďom príplatky, niektorí zamestnanci by si podľa prepočtov Pravdy mohli prilepšiť aj o viac ako 40 percent. Na to však mnohé úrady zrejme nebudú mať zdroje a tak budú ľuďom zrejme znižovať súčasné príplatky. Ak má teraz napríklad skúsený zamestnanec, ktorý pre štát odpracoval viac ako 40 rokov, tabuľkový plat 955,5 eura v hrubom, ak je zaradený v 14. platovej triede, v roku 2019 bude mať tabuľkový plat až 1 372,8 eura. Podobne razantný rast miezd môže nastať aj v prípade slabšie zarábajúcich ľudí, ak im ich vedúci ponechajú relatívne vysoké príplatky.

Dnes sa totiž mladá žena môže zamestnať ako upratovačka v škole za tabuľkový plat 306,50 eura v hrubom. V škole ju riaditeľ udrží len vďaka príplatkom vo výške 173,5 eura a výsledkom je minimálna mzda v sume 480 eur. Už od začiatku budúceho roka bude najnižší tabuľkový plat štartovať na sume 528 eur a v prípade zachovania súčasných odmien môže upratovačka zarobiť až 701,5 eura. No mzda presahujúca plat začínajúceho učiteľa nie je reálna a riaditelia škôl pravdepodobne pristúpia ku kráteniu odmien pre týchto pracovníkov. No aj v prípade úplného škrtnutia odmien plat upratovačky vzrastie o rovných desať percent.

Práve pre nízke tabuľkové platy poberajú vysoké príplatky dnes státisíce štátnych zamestnancov. V časoch rastúceho nedostatku pracovnej sily sa niektorým ľuďom môže podariť dohodnúť zachovanie aspoň časti príplatkov. „Dnes máme naozaj veľký problém nájsť kvalifikovaných ľudí, a preto podporujeme razantnejšie zvyšovanie platov v najbližších dvoch rokoch. Budúcoročná výška odmien bude závisieť hlavne od pracovných výkonov zamestnancov,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Vláda v stredu predstavila novú výšku tabuľkových platov. V nich najnižšia mzda štátnych zamestnancov sa začína na sume 480 eur v hrubom. Táto suma bude po podpise kolektívnej zmluvy valorizovaná o desať percent a dosiahne hodnotu 528 eur. Podobne o desať percent majú byť valorizované aj tabuľkové platy učiteľov, odborných zamestnancov a ľudí pracujúcich vo verejnom záujme. „Aj v prípade pedagogických zamestnancov sa počíta v budúcom roku so zvýšením tabuľkových platov o desať percent,“ ubezpečil predseda školských odborov Pavol Ondek.

V stredu predstavené tabuľky priniesli aj zlučovanie tried. Napríklad pri ľuďoch pracujúcich vo verejnom záujme sa počet tried znížil zo štrnásť na jedenásť. Nižší počet je výsledkom zlúčenia prvej a druhej platovej triedy, ďalej tretej a štvrtej platovej triedy, ako aj piatej a šiestej platovej triedy. Viac sa bude zohľadňovať aj počet odpracovaných rokov a strop započítavania pracovných skúseností sa posunie zo súčasných 32 až na 40 rokov.

„Pre mňa osobne sa pomaly končí šesťročný boj o zvýšenie tabuľkových platov nad úroveň minimálnej mzdy. No dobojované bude až po tom, čo pred koncom roka podpíšeme novú kolektívnu zmluvu,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. Podpis dohody prinesie viac eur v peňaženkách 220-tisíc ľuďom pracujúcim na pozíciách učiteľov, školníkov, opatrovateľov v domovoch dôchodcov, kuchárok, psychológov či štátnych úradníkov. Budúcoročný štátny rozpočet razantné zvyšovanie platov vyjde takmer na 255,5 milióna eur a s minutím rovnakej sumy sa počíta aj v roku 2020. Financie by sa mali nájsť vďaka rastu zamestnanosti, ktorý výrazne zvyšuje daňové príjmy štátu aj samosprávam.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Odbory #štátni zamestnanci #tabuľkové platy #vyššie mzdy