Cena elektriny na burze dlhodobo rastie, zvrat nie je na dohľad

Na veľkoobchodnom trhu cena elektriny s dodávkou na budúci rok prekonala hranicu 50 eur za megawatthodinu.

24.08.2018 14:24
debata (4)

Na pražskej burze PXE (Prague Energy Exchange) sa tento týždeň obchodovala za 51,72 eura za megawatthodinu, čím potvrdila trend dlhodobého rastu. Vlani o tomto čase sa megawatthodina predávala ešte za 36 eur. Je to rast o vyše 40 %.

„Najvýraznejšou mierou sa pod rast cien elektriny podpísal nárast cien emisných povoleniek (EUA), ktoré od februára vzrástli viac než dvojnásobne, z 9,5 eura na 20,4 eura za tonu. Nárast zaznamenala aj cena uhlia a plynu, ktoré trend výrazne podporili,“ povedal pre portál vEnergetike.sk riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby Martin Kumpan.

Ceny energetických komodít ovplyvňujúcich obchodovanie s elektrinou na burze sa podľa neho len veľmi ťažko odhadujú na dlhšie obdobie dopredu. Podliehajú totiž rôznym geopolitickým alebo ekonomickým vplyvom ako napríklad obmedzeniu ťažby uhlia v Číne, dohode o objeme vývozu ropy z krajín Blízkeho východu, regionálnym konfliktom alebo zmenám v regulácii a legislatíve Európskej únie.

„Uhlie je aktuálne v rastúcom trende, ktorý je podporovaný neustálym dopytom po tejto komodite, najmä v Ázii,“ vysvetlil Kumpan. „Výsledkom tlaku zo strany Európskej únie proti klimatickým zmenám je zasa zmenšovanie počtu emisných povoleniek v obehu, následkom čoho sme zaznamenali nárast ich ceny,“ doplnil.

Cena emisných povoleniek tvorí podstatnú časť ceny elektriny, a teda výrazne ovplyvňuje cenový vývoj elektriny ako komodity a zároveň aj cenu zemného plynu. „Trhy naznačujú, že nastolený rastúci trend bude pokračovať a v najbližšej dobe sa pokles neočakáva. Rast cien sa už teraz odráža aj vo zvýšenom záujme odberateľov o úsporu energií a energeticky efektívnych projektov dodávaných na kľúč,“ konštatoval Kumpan.

V jeseni tohto roku bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví stanovovať ceny elektriny pre domácnosti a malé podniky na budúci rok. Slovenský regulátor pri výpočte priemerných maximálnych cien elektriny na tento rok počítal s cenou silovej elektriny na úrovni 32 eur za megawatthodinu. Pri stanovení koncovej ceny elektriny pracuje regulačný úrad s aritmetickým priemerom denných cien silovej elektriny na pražskej burze v prvom polroku minulého roka. Priemerná veľkoobchodná cena tohto typu elektriny bola v prvom polroku tohto roka podľa regulátora na úrovni 37,06 eura za megawatthodinu. Energetici predpokladajú, že v budúcom roku bude táto suma ešte oveľa vyššia. Veľkoobchodná cena elektriny tvorí zhruba 33 % z koncovej ceny elektriny, ktorú platia odberatelia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina