Najchudobnejšia krajina Európskej únie chce euro

O zavedenie spoločnej európskej meny má veľký záujem Bulharsko. Miestna vláda sa rozhodla dať povolenie Európskej centrálnej banke skontrolovať stabilitu bulharských finančných domov. Ak bude všetko v poriadku, po prvý raz v histórii bude v európskej bankovej únii aj krajina, ktorej obyvatelia ešte neplatia spoločnou menou euro.

26.08.2018 07:00
Bulharsko Foto:
Bulharská ekonomika prosperuje hlavne vďaka ponuke lacných dovoleniek pri mori. Práve prijatie eura môže do krajiny v budúcnosti dotiahnuť aj zahraničné fabriky.
debata (172)
„Stabilitu našich bánk bude môcť ešte pred prijatím eura skontrolovať Európska centrálna banka,“ povedal podľa agentúry Reuters bulharský premiér Bojko Borisov. Ak miestny finančný sektor obstojí v stresových testoch, najneskôr v lete budúceho roka vstúpi Bulharsko do systému označovaného skratkou ERM-2. V takzvanej čakární na prijatie eura musí každý štát vydržať minimálne dva roky a eurom sa začne v Bulharsku následne platiť najskôr v lete 2021.

Zvýšená opatrnosť je v prípade najchudobnejšej krajiny Európskej únie namieste. „Bulharsko bude nepochybne ďalším štátom eurozóny. No jeho vstup nesmie byť príliš rýchly, inak by prijatie eura mohlo spôsobiť miestnej ekonomike šok,“ uviedol európsky komisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici.

Väčšia opatrnosť je namieste. Členom eurozóny sa v minulosti stalo chudobné Grécko, ktoré oficiálne podmienky splnilo vďaka falšovaniu štatistík. Problémy hospodárstva orientovaného hlavne na cestovný ruch naplno odhalila kríza a následná deväťročná záchrana vyšla na 290 miliárd eur. Pre slabé ekonomiky môže byť euro problém, keďže oslabovaním meny nemôžu stimulovať svoj export.

Aj preto v prípade Bulharska overí pravosť ekonomických výsledkov aj Európska centrálna banka. Podľa oficiálne vykazovaných štatistík totiž krajina už dnes spĺňa podmienky na priatie eura. Verejný dlh štátu je tretí najnižší v celej Európskej únii a dosahuje 25,4 percenta. Miestna vláda navyše hospodári s prebytkom a v krajine je aj mierny rast cien.

Napriek tomu hrubý domáci produkt Bulharska po prepočítaní na osobu je len na 49 percentách priemeru EÚ. Po prepočítaní na eurá dosiahla v minulom roku minimálna mzda hodnotu 261 eur. Na porovnanie, na Slovensku bola v roku 2017 minimálna mzda vo výške 435 eur a na budúci rok má byť 520 eur.

Podľa zahraničných ekonómov stojí za slabou výkonnosťou bulharskej ekonomiky hlavne všadeprítomná korupcia. Sofia v snahe zvýšiť svoje šance na prijatie eura sľúbila zvýšiť dohľad aj nad nebankovými spoločnosťami. Tiež sa zaviazala zlepšiť boj proti praniu špinavých peňazí a zamedziť špekulatívnym konkurzom. V nich sa totiž bohatí podnikatelia zbavujú dlhov. Výsledkom je nízka ochota zahraničných firiem investovať priamo v Bulharsku.

Spoločnou menou euro sa v súčasností platí v devätnástich štátoch Európskej únie. Naposledy rady členov rozšírila Litva začiatkom roku 2015. Slovensko sa členom eurozóny stalo začiatkom roku 2009. Prijatie eura je jedným z tromfov, ktorý Slovensku pomáha pri lákaní zahraničných investorov, a práve nové fabriky môžu rozhýbať aj slabú bulharskú ekonomiku. Krajina totiž dlhé roky profituje hlavne z lacných prímorských hotelov a relatívne prijateľných turistických služieb.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #euro #Bulharsko