Corriere della Sera: Trump ponúkol Contemu nákup talianskych dlhopisov

Americký prezident Donald Trump údajne počas minulomesačnej schôdzky s talianskym premiérom Giuseppem Contem v Bielom dome ponúkol, že USA budú nakupovať talianske štátne dlhopisy. Informovala o tom internetová stránka americkej televíznej stanice CNBC s odvolaním sa na taliansky denník Corriere della Sera.

25.08.2018 08:00
debata (1)

Podľa denníka Trump ponúkol pomoc talianskej vláde pri financovaní v roku 2019, keď má Rím naplánované emisie dlhopisov za zhruba 400 mld. eur.

Taliansko malo vlani verejný dlh na úrovni vyše 130 percent hrubého domáceho produktu, ale je schopné udržiavať jeho splácanie na nízkej úrovni vďaka tomu, že úroky znižuje program nákupov dlhopisov Európskou centrálnou bankou. Tento program sa však má v decembri skončiť a politická nestabilita v Taliansku spolu so slabou oddanosťou Talianska Európskej únii spôsobili, že náklady krajiny na požičiavanie stúpli na najvyššiu úroveň od roku 2014, konštatuje cnbc.com.

Americká televízna stanica ďalej cituje taliansky denník, že Rím sa síce veľmi snaží nahradiť súkromných investorov, ktorí sa zbavujú talianskych dlhopisov, ale nie je jasné, ako by sa USA mohli angažovať. V súvislosti s otázkou, prečo by americká vláda konala ako garant nákupov talianskych dlhopisov, cnbc.com uviedla, že finančný analytik Christopher Wood pre taliansky denník naznačil, že Trump sa možno snaží rozdeľovať EÚ. „Trump nemohol dať jasnejšie najavo, že podporuje tých v Taliansku, ktorí chcú odchod z eurozóny,“ cituje cnbc.com vyjadrenie analytika pre taliansky denník.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #USA