Nemcom chýba veľká globálna banka

Bafin, nemecký bankový dohľad, varuje pred rozdrobenosťou bankového trhu v krajine. „Potrebujeme jednu veľkú, globálnu banku, ktorá bude nasledovať (nemecké) podniky v zahraničí," uviedol člen vedenia Bafinu Raimund Roeseler pre týždenník Wirtschaftswoche.

25.08.2018 15:28
debata (10)

Dodal, že úverové ústavy sa musia už teraz pripravovať pre nasledujúcu konjunktúru. Musia dôslednejšie sporiť a svoje vnútorné procesy ďalej zjednodušovať. K tomu patrí aj väčšie prenášanie svojich aktivít do zahraničia. Na konci tohto procesu nesmie dôjsť k nijakému rozdrobeniu sektora.

Roeselera znepokojuje, že mnoho bánk poskytuje úvery ľahkovážne. Ďalej uviedol: „Konštatujeme, že sa podmienky poskytovania úverov oslabujú. To platí najmä v prípade poskytovania úverov podnikom."

Podobne ako pred desiatimi rokmi, aj teraz mnoho bánk pri poskytovaní úverov zabúda na zaistenie ich splatenia. Ak sa konjunktúra v nasledujúcich rokoch oslabí, dôjde k nedobytnosti mnohých úverov, pričom úroky klesnú ešte viac. V tom prípade by sa podľa Bafinu dostal do existenčného ohrozenia väčší počet bánk.

Z nemeckých finančných ústavov možno pokladať za hráča na globálnom trhu iba Deutsche Bank. Avšak v porovnaní s bankami na Wall Street v New Yorku je slabá, ale zaostáva aj za svojimi európskymi konkurentmi. Nemecký bankový sektor zostáva rozdrobený. Popri súkromných bankách jestvuje aj mnoho družstevných finančných ústavov a sporiteľní, ktoré zápasia o zákazníkov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #banky