Česi sa trápia s lykožrútom, jeho skrotenie si vyžiada 15 až 20 rokov

Český premiér Andrej Babiš sa domnieva, že štát v minulosti podcenil boj s lykožrútom. Utlmenie následkov kalamity, počas ktorej škodlivý chrobák v posledných mesiacoch napáda drevo v lesoch, podľa predsedu vlády potrvá 15 až 20 rokov. Babiš to v sobotu povedal v Českých Budějoviciach pri začatí národných dožiniek na výstave Zem živiteľka.

27.08.2018 08:38
debata (1)

Lykožrút v českých lesoch vyčíňal predovšetkým vlani a tento rok, čo ovplyvnilo teplé a suché počasie.

„Je chyba, že sme v minulosti nemali nejaký krízový plán, ktorý teraz máme. Ale bude to dlhodobá a ťažká operácia. A bohužiaľ, ten pohľad na tie naše lesy teraz nebude veľmi pekný,“ povedal Babiš. Dodal, že stratégia boja proti lykožrútovi je postavená na tom, že sa rozbijú smrekové monokultúry. Tento škodca napáda práve smrekové drevo.

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman uviedol, že v minulosti bol smrek bol na mnohých miest umelo vysadený. Postupne sa stal dominantným druhom. „Chystáme lesnícku vyhlášku, v ktorej odporúčame inú štruktúru lesa na úkor súčasného zloženia. To znamená, aby v lesoch nebolo toľko smrekov. Vrátiť sa k tomu pôvodnému rôznorodému zloženiu,“ uviedol Toman.

Ťažba dreva v českých lesoch vlani stúpla o desatinu na rekordných 19,4 milióna metrov kubických. Pokorila tak rekord z roku 2007, keď lesníci likvidovali drevo poničené orkánom Kyrill. Tri pätiny vlani predstavovala náhodná ťažba, teda najmä odstraňovanie stromov napadnutých lykožrútom a likvidácia polomov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lykožrút