Rekreačné poukazy môže získať až 1,5 milióna ľudí

Ak parlament návrh schváli, zamestnanci by sa mohli dostať k lacnejším dovolenkám na Slovensku. Podľa najnovšieho návrhu z dielne SNS by mala byť rekreačná poukážka v hodnote maximálne 500 eur pre zamestnávateľov s 50 a viac zamestnancami povinná. Tento návrh zástupcom zamestnávateľských organizácií a podnikateľom z oblasti cestovného ruchu na Bratislavskom hrade predstavil predseda Národnej rady a predseda SNS Andrej Danko.

27.08.2018 15:48 , aktualizované: 18:58
Radovan Baláž, Marek Harbuľák, Tomáš Ondrčka,... Foto: ,
Zľava: poslanec Radovan Baláž (SNS), prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák, prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR Tomáš Ondrčka, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, generálny riaditeľ CK Hydrotour Mikuláš Milko a štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček (SNS).
debata (93)

Jeho návrh nepočíta so spodnou hranicou príspevku zamestnávateľa. Návrh, ktorý má už niekoľko mesiacov pripravený rezort dopravy, uvažuje o poukážkach, pri ktorých by zamestnávateľ zamestnancovi prispel do výšky 55 percent. Danko chcel presadiť poukážky v hodnote 500 eur, teda zamestnávateľ by v takom prípade prispel sumou 275 eur. Poskytnutie či využitie poukážky by však podľa návrhu rezortu nebolo povinné. Podmienkou by bolo prenocovanie v domácom zariadení cestovného ruchu najmenej dve noci. Aj návrh ministerstva počítal s tým, že príspevky na rekreáciu by boli oslobodené od daní a odvodov.

Podľa Danka poukazy využije asi 60% zamestnancov

Danko odhaduje, že poukazy využije asi 60 percent z celkového počtu 2,5 milióna zamestnancov. „Do počtu zamestnancov 49 táto povinnosť v prvej etape nebude povinná, to znamená povinnosť zamestnávateľa prispieť zamestnancovi. Samozrejme, chcem, aby aj 300-tisíc živnostníkov malo možnosť tento inštitút použiť a aby to neobišlo ani zamestnancov štátnej správy, armády a polície,“ povedal.

Prezident Zväzu hotelov a reštaurácií na Slovensku Marek Harbuľák nepredpokladá, že zamestnávateľ, ktorý si chce zamestnanca udržať, by prispel na jeho dovolenku len sumou niekoľkých centov. Podľa neho sa obmedzenie výšky príspevku dostalo do návrhu zákona preto, lebo všetko povinné naráža na odpor. „Nový návrh hovorí len o tom, že to môže byť napríklad 400 eur alebo 200 eur,“ vraví Harbuľák, no pripúšťa, že teoreticky môže ísť aj o poukážku s hodnotou jedného eura.

Predstavitelia organizácií, ktoré Danko na Hrade prijal, ocenili politický záujem o tému cestovného ruchu. Podľa predsedu Klubu 500 Vladimíra Sotáka bola na Slovensku táto oblasť zanedbávaná. Popri Sotákovi a Harbuľákovi boli prítomní aj prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Tomáš Ondrčka a generálny riaditeľ CK Hydrotour Mikuláš Milko. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) pozvaná nebola, čo ich podľa hovorkyne Miriam Špánikovej mrzí, keďže sú „organizáciou zastrešujúcou suverénne najviac zamestnávateľov“. Podotkla, že pozvané boli len „vytypované organizácie“.

Na otázku, prečo nepozvali aj ďalšie organizácie, Danko reagoval, že je to otázka pre jeho protokol a nemajú kapacity na to, aby pozvali všetkých. Asociácii zamestnávateľov sa nepáči, že poukážky majú byť odrazu povinné. "Podľa verejne dostupných informácií mal systém rekreačných poukážok fungovať na dobrovoľnej báze, sme preto zaskočení, že má zrazu ísť o povinnosť. AZZZ už viackrát deklarovala, že podporu cestovného ruchu zavedením tzv. rekreačných poukážok uvíta len v prípade, že pôjde o dobrovoľné rozhodnutie zamestnávateľa,“ uviedla Špániková.

Danko vraj má návrhy prerokované

Danko tvrdí, že návrhy, ktoré predostrel, má v koalícii prerokované, inak by si netrúfol postaviť sa pred novinárov. Súčasťou návrhu je aj zníženie DPH za ubytovacie služby z 20 na 10 percent. Šéf národniarov ubezpečuje, že podporu ministra financií zo Smeru má. V budúcnosti by chcel dosiahnuť aj nižšiu DPH na stravovacie služby, pričom by zákon mohol rozlišovať jedlo a nápoje.

Hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká nový Dankov návrh nekomentovala s tým, že „ide o poslanecký návrh“.

Cieľom oživenie domáceho cestovného ruchu

Cieľom opatrení má byť oživenie domáceho cestovného ruchu. V prípade, že by úprava daní motivovala ľudí k dovolenkám na Slovensku, hotelieri by museli zrejme investovať do nových zariadení. Atraktívnejšie lokality bývajú totiž počas sezóny často obsadené. Harbuľák tieto obavy nemá. „To, že sme na sto percent vybookovaní, je možno záležitosť niekoľkých veľmi obľúbených destinácií v rámci Slovenska, ale pokiaľ ide o celonárodný priemer, keď hovoríme o posteliach, nie o izbách, tak je reč o 30 percentách. Takže kapacity určite máme," povedal.

Danko opäť hovoril aj o svojej vízii zriadiť ministerstvo cestovného ruchu a za príklad dával Rakúsko aj ďalších susedov. „Pozrite sa na tie bilbordy maďarskej vlády. Áno, Viktor Orbán to robí vzorovo s podporou cestovného ruchu. Poliaci, a je to môj sen, majú ministerstvo cestovného ruchu a športu,“ povedal. Očakáva, že tému rekreačných poukážok médiá a opozícia opäť „komiksovo zosmiešnia“, ale je to niečo, čo dáva „všetkým zamestnancom na Slovensku k nohám“.

Pripomenul aj zásluhu SNS na 13. a 14. platoch, ktoré však čelia kritike, že v praxi ide o ťažko uskutočniteľné opatrenie. Príspevky na rekreáciu majú byť oslobodené od daní a odvodov, podobne ako sú 13. a 14. platy do sumy 500 eur. V prípade trinástych platov sa však dostali do zákona podmienky, ktoré ich poskytovanie obmedzujú. Napríklad dodatočný plat musí byť najmenej vo výške priemerného mesačného platu, čo si mnohé firmy nemôžu dovoliť.

V prípade rekreačných poukazov má byť zatiaľ podľa Dankovho návrhu podmienkou jeden odpracovný rok vo firme a skutočnosť, že zamestnanec svojho zamestnávateľa o príspevok sám požiada. Ten by mu mal byť povinný vyhovieť, no v skutočnosti mu môže schváliť poukážku aj v hodnote len jedného eura.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #rekreačné poukážky #cestovné poukazy