Nálada v slovenskej ekonomike sa v auguste opäť zhoršila

Nálada v slovenskej ekonomike sa v auguste opäť zhoršila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, indikátor ekonomického sentimentu v auguste klesol o 1,6 bodu na úroveň 99,9 bodu.

28.08.2018 09:39
debata

Hodnota tohto ukazovateľa sa pritom znížila štvrtý mesiac po sebe. Dôvod bol hlavne pokles dôvery v službách a v priemysle. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 3,9 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 2,3 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v auguste poklesol o 1,4 percentu­álneho bodu na hodnotu 0,3. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil rast zásob hotových výrobkov a pokles objednávok. V auguste indikátor dôvery v stavebníctve zostal na úrovni predchádzajúceho mesiaca (-2,0), keď priaznivý vývoj celkovej úrovne objednávok bol eliminovaný nepriaznivými hodnoteniami očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 23 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v auguste v porovnaní s júlom o jeden percentuálny bod na hodnotu 18,3 vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v auguste naďalej klesal, jeho hodnota (-5) sa v porovnaní s júlom znížila o šesť percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený nepriaznivými hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku ostala aj v auguste relatívne stabilizovaná. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti júlu o 0,3 bodu a dosiahol úroveň –3,5. Priaznivý vývoj v názoroch na perspektívy úspor bol tlmený nepriaznivým vývojom očakávanej nezamestnanosti, predpokladaný vývoj ekonomickej situácie v krajine a očakávaný vývoj finančnej situácie v domácnosti sa príliš nezmenili. Respondenti boli o 1,9 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada