Mayová hľadá pobrexitové príležitosti v Afrike

Britská premiérka Theresa Mayová začala v utorok trojdňovú cestu po troch afrických krajinách, keď pricestovala do Kapského Mesta v Juhoafrickej republike (JAR).

28.08.2018 09:52 , aktualizované: 11:51
debata (10)

Mayová vyhlásila, že v investovaní na čiernom kontinente vidí veľký potenciál. Jej cesta sa koná v čase, keď sa predsedníčka vlády usiluje podporiť obchodných partnerov pred budúcoročným odchodom Británie z Európskej únie, zatiaľ čo britské podniky bijú na poplach ohľadom možného negatívneho dosahu tohto tzv. brexitu.

Šiesty najväčší obchodný partner Juhoafrickej republiky

Británia bola v roku 2017 šiestym najväčším obchodným partnerom Juhoafrickej republiky, pripomína agentúra DPA. Mayová ohlásila plány na investície pre Afriku vo výške približne piatich miliárd dolárov, pričom britsko-africké partnerstvo bude úzkostlivo dbať na vytvorenie pracovných miest.

Mayová hovorila tiež o potrebe pokračovania britskej pomoci pre Afriku. „Chcem sa vyjadriť jasne – zahraničná pomoc funguje,“ vyhlásila súčasná šéfka Downing Street č. 10. Na palube lietadla smerujúceho do JAR sa pokúšala utlmiť obavy z toho, čo by sa mohlo stať, keby Británia opustila EÚ bez vyrokovanej dohody o brexite. „Nebol by to koniec sveta,“ zdôraznila.

Mayová sa stretne s prezidentom JAR

Mayová sa v JAR stretne s tamojším prezidentom Cyrilom Ramaphosom a ak to počasie dovolí, navštívi ostrov Robben Island, kde bol 18 rokov režimom apartheidu väznený bojovník za ľudské práva a neskorší prezident Nelson Mandela.

Mayová sa následne v stredu presunie do Nigérie, kde sa stretne s tamojším prezidentom Muhammaduom Buharim. Svoju cestu ukončí vo štvrtok v Keni, kde má na pláne rokovanie s prezidentom Uhuruom Kenyattom. Stretne sa tam i s britskými vojakmi, ktorí cvičia tamojších vojakov na boj s militantmi v Somálsku.

Posledným šéfom Downing Street č. 10, ktorý zavítal do subsaharskej Afriky, bol v decembri 2013 expremiér David Cameron, ktorý sa vtedy zúčastnil na pohrebe bývalého prezidenta JAR Nelsona Mandelu.

Prvýkrát v regióne

Mayová ešte v tomto regióne ako premiérka nebola. Jej jedinou africkou cestou bola návšteva Tuniska v roku 2015 po teroristickom útoku na hotel v letovisku Súsa, kde zahynulo takmer 40 ľudí. „Afrika stojí priamo na hrane transformačnej úlohy vo svetovej ekonomike,“ vyhlásila Mayová krátko pred odletom.

Mayová má v pláne dostať Britániu na prvé miesto v oblasti investícií v Afrike v rámci štátov G7, čím by Londýn vytlačil z prvej pozície USA. Súčasťou tohto plánu má byť aj využitie rozpočtu na rozvojovú pomoc v prospech britských firiem, ktoré sa rozhodnú investovať na africkom kontinente. Podľa premiérky by peniaze na rozvojovú pomoc nemali slúžiť len na boj s extrémnou chudobou, ale zároveň aj na riešenie globálnych problémov a na podporu britských záujmov.

S brexitom bez dohody nenastane koniec sveta, povedala Mayová

Ak sa Británia nedohodne s Európskou úniou na nových vzájomných vzťahoch do svojho odchodu zo spoločenstva, nenastane žiadny koniec sveta, vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom v utorok britská spravodajská televízia Sky News. Mayová sa vyjadrila pred novinármi pred odchodom do Juhoafrickej republiky a po vyhlásení britského ministra financií Philipa Hammonda, ktorý minulý týždeň povedal, že odchod z EÚ bez dohody by poškodil verejné financie Spojeného kráľovstva.

Mayová názor svojho ministra spochybnila a povedala, že „zastaral“. Podľa nej vychádzal z údajov, ktoré sa neustále menia a ktoré platili v danú chvíľu. Zároveň zopakovala výrok šéfa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberta Azeveda z vlaňajšieho novembra, že brexit nebude „prechádzkou ružovým sadom“, ale že ani nepôjde o „koniec sveta“.

Hammond minulý štvrtok varoval pred potenciálnymi škodami pri brexite bez dohodnutia podmienok s Bruselom, a to v deň, keď sa vláda snažila naopak zmierniť obavy sériou dokumentov, ktoré majú krajinu na takýto scenár pripraviť.

„Kampaň strachu“

Minister hovoril o „výrazných finančných následkoch“. Brexit bez dohody by podľa prepočtov ministerstva financií prinútil štát do roku 2033 zvýšiť o 80 miliárd libier (90 miliárd eur) objem svojich ročných pôžičiek. Vyjadrenie vyvolalo rozhorčenie u zástancov brexitu v konzervatívnej strane, ktorí Hammonda obvinili z vedenia kampane strachu, ktorá vychádza zo snahy brexitu zabrániť.

Mayová v utorok zopakovala svoj názor, že žiadna dohoda s EÚ bude lepšia ako „zlá“ dohoda. Dodala, že sa jej vláda na eventualitu, že k dohode nedôjde, musí pripravovať, pretože nevie, ako dopadnú doterajšie vyjednávania.

Brexit bez dohody v utorok nevylúčil ani nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit